Ewa_Gotuje

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skorupek jaj i poznaj ich niezwykłe właściwości. Zaparz wyborną kawę i poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej kawiarni!

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skorupki jaj - właściwości

W skorupkach z jaj kryje się szereg cennych właściwości. Zawierają mnóstwo wapnia, przez co wspomagają walkę z wieloma chorobami, na przykład z osteoporozą. Jedzenie skorupek jaj - oczywiście po odpowiednim przygotowaniu - może być zatem niezwykle korzystne dla zdrowia. Pomagają regulować pracę mięśni i serca. Korzystnie wpływają też na stan skóry i paznokci. 

Znajdują również zastosowanie w ogrodzie. Nawóz ze skorupek jaj może zasilić rozmaite warzywa i owoce. Będą one też cennym składnikiem kompostu. Okazuje się jednak, że posiadają i inną, interesującą właściwość, która ujawnia się, gdy dodamy skorupki jaj do kawy.

Po co dodawać skorupki jaj do kawy?

Kawa to ulubiony napój wielu osób. Sporządzana jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Mogą one także zostać poddane instantyzacji. Kawa również posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, między innymi poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom stresu i poprawia krążenie krwi.

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że zniwelują jej gorycz. Za ten posmak odpowiadają kwasy garbnikowe, które mogą się pojawić na przykład na skutek zastosowania twardej wody. Kwasowy odczyn kawy zostanie zneutralizowany przez skorupki jaj, bogatych w węglan wapnia o odczynie zasadowym. Kawa staje się przez to po prostu smaczniejsza. Jej smak jest łagodniejszy, delikatniejszy. 

Jak parzyć kawę ze skorupkami jaj?

Do kawy dodajemy mielone skorupki jaj. Mogą też zostać pokruszone. Aby jednak nadawały się do spożycia, skorupki jaj muszą najpierw zostać dokładnie oczyszczone. Trzeba to zrobić zarówno od zewnętrznej, jak i od wewnętrznej strony. Skorupki musimy zatem dokładnie umyć, a następnie poddać działaniu wysokiej temperatury. Najlepiej po prostu je sparzyć.

Można je dodać do filtra z kawą. Jeśli z kolei parzymy kawę bezpośrednio w filiżance, skorupki warto umieścić w zaparzaczu do herbaty czy sitku. Wystarczy kilka minut, by odmieniły smak napoju. Nie potrzebujemy dużych ilości tego dodatku. Pół łyżeczki rozdrobnionych skorupek jaj poprawi smak jednej filiżanki kawy. 

Zobacz także:

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13