Sezon na truskawki

Pischingery - galicyjskie przysmaki

Tego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chrupiące wafle przełożone gęstym, czekoladowym kremem to smak przez wielu kojarzony z beztroskimi latami dzieciństwa. Skąd pochodzi i jak wygląda oryginalny przepis na ten cymes?

Fot. 123RF/Picsel

Historia andruta przekładanego słodkim kremem sięga lat 80. XIX wieku. Smakołyk ten przywędrował do nas z Wiednia z fabryki, w której pracownik będący synem właściciela - Oscar Pischinger opracowywał receptury na najwspanialsze desery i ciasta.

Wypieki przygotowywane przez utalentowanego cukiernika nieraz miały zaszczyt gościć na dworze cesarza.

Największą popularność przyniósł mu torcik wykonany z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem, który na cześć twórcy został nazwany jego nazwiskiem.

Obecnie na stałe wpisał się na listę deserów kuchni małopolskiej jako popularny galicyjski przysmak i można go spotkać w niemalże każdej krakowskiej cukierni, piekarni czy kawiarni.

Jak przygotować go według oryginalnej receptury?

Pierwsze pischingery były wykonywane z okrągłych andrutów, przekładanych gęstą masą zrobioną na bazie kakao bądź gorzkiej czekolady, cukru, masła, śmietanki oraz siekanych włoskich orzechów. Górę zwieńczano gęstym, czekoladowym lukrem, który w smaku przypominał masę ciasta.
Obecnie przepis na ten deser jest często modyfikowany. Zamiast czekoladowo-orzechowej masy możemy spotkać krem kajmakowy, śmietankowy oraz owocowy z dodatkiem domowej konfitury lub kolorowej galaretki. Często przygotowywany bez polewy, z wykorzystaniem kwadratowych wafli. Lata świetności tego smakołyku przypadają na czasy PRL-u, kiedy w czasach deficytu stanowił on jeden z najłatwiejszych do zrobienia deserów.

Reklama

Domowe pischingery

Pischingery najlepiej smakują z rąk naszych babć i mam. Warto spróbować przygotowywać je samodzielnie. Przy wyborze idealnego przepisu mogą wam pomóc propozycje naszych użytkowników. Oto niektóre z nich.

 

1. Wiedeński tort na waflach

Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wafle z kremem czekoladowym

Fot. Smaki-katriny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Wafle z masą kajmakową

Fot. Malgoskawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wafle z masą kakaową

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wafle z galaretką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Miodowe wafle

Fot. Paninadeser na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Wafle kokosowe

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Wafle ze śmietanką do kawy

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Wafle przekładane konfiturą żurawinową i wiśniową masą galaretkową

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Salceson, czyli rolada z wafli

Fot. Luna76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
3
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 130

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 159

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4