Ewa_Gotuje

Pij codziennie na śniadanie, a kilogramy będą spadać. Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Herbata owsiana zyskuje coraz większą popularność ze względu na jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W dodatku można ją szybko i łatwo przygotować w swoim domu. Sprawdź, dlaczego warto pić napar z płatków owsianych i jak powinno się go spożywać.

Napar z płatków owsianych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Płatki owsiane używamy najczęściej do klasycznej owsianki na śniadanie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można przygotować z nich również prozdrowotny napój. W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania, jak go zrobić, jakie ma właściwości oraz jak pić napar z płatków owsianych, by zadziałał najlepiej. 

Sprawdź także: Starożytne zboże bez glutenu oczyszcza tętnice i trzyma cukier w ryzach. Dlaczego warto jeść sorgo?

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane są produktem, który jest bogaty w składniki odżywcze. Przy stosunkowo niskiej kaloryczności charakteryzuje je świetny skład. Stanowią źródło błonnika pokarmowego, białka oraz węglowodanów. Dodatkowo są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin, takich jak m.in.:

  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk,
  • witaminy z grupy B.

Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Płatki owsiane spożywane są w różnych formach. Coraz popularniejsza staje się herbata owsiana, która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Podpowiadamy, jak zrobić napar z płatków owsianych:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 600 ml wody,
  • 25 g miodu,
  • laska cynamonu.

W celu przygotowania herbaty owsianej musimy wlać wodę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy mieszankę przez około pół godziny, co jakiś czasem mieszając ją. Po upływie 30 minut przykrywamy garnek i odstawiamy go na co najmniej godzinę. Na koniec odcedzamy napar i przelewamy go do szklanej butelki.

Na co pomaga napar z płatków owsianych?

Popularność, jaką zyskuje herbata z płatków owsianych, nie jest bezpodstawna. Jest on niezwykle wartościowym napojem dla naszego organizmu. Oto, na co pomaga napar z płatków owsianych:

  • Trawienie – napój owsiany pozwala naszemu organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze, poprawia pracę jelit i likwiduje stany zapalne.
  • Metabolizm – napar z płatków owsianych przyspiesza metabolizm, ponieważ pożywienie nie zalega w jelitach i nie wytwarzają się duże ilości gazów. Wpływa to również na zwalczanie wzdęć oraz niestrawności.
  • Kontrolowanie poziomu wody w organizmie – herbata działa moczopędnie i zawiera duże ilości potasu oraz sodu, dzięki czemu nie mamy problemu z zatrzymującą się wodą.
  • Obniża poziom stresu – napar pomaga zwalczać niepokój, poprzez likwidację zgromadzonych w organizmie toksyn, które pojawiły się na skutek produkcji kortyzolu.
  • Reguluje neuroprzekaźniki w organizmie – witaminy i składniki mineralne zawarte w naparze normują ciśnienie krwi i niwelują stany stresowe.
  • Chroni układ sercowo-naczyniowy – płatki owsiane zawierają kwas linolowy i beta-glukan, dzięki czemu obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W ten sposób zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałom serca.

Jak pić napar z płatków owsianych?

Herbatę owsianą należy pić 3 razy w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkiem. Pierwszą dawkę naparu należy spożyć tuż przed śniadaniem, drugą 15 minut przed obiadem, a trzecią na kwadrans przed kolacją.

Jednorazowo można spożyć około 240 ml herbaty z płatków owsianych. Napar powinien być stosowany przez 3 dni w tygodniu.

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 157

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 79

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1190

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13