Ewa_Gotuje

Pierogi na 7 nietypowych sposobów - takich jeszcze nie jadłeś!

Pierogi ruskie, z serem białym, z owocami lub mięsne z cebulką to najpopularniejsze rodzaje tego mącznego dania. Polacy wprost uwielbiają pierogi i to niezależnie od ich farszu. Dzisiaj przedstawimy ci jednak siedem nietypowych pomysłów na jedno z ukochanych dań Polaków. Sprawdź, czy jadłeś pierogi w tej wersji!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić:

 

Pierogi z burakami i twarogiem

Pierogi z brokułami i fetą

Pierogi z tuńczykiem i ricottą

Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Pierogi z mięsem i fasolą

Pierogi z kaszą gryczana i miętą

Pierogi z kurczakiem i marchewką

 

Najlepsze pierogi ruskie czy z serem robią doświadczone gospodynie, czyli nasze babcie i mamy. Co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Ciasto wychodzi im zawsze idealnie cienkie, a farsz niezwykle soczysty.

Tradycyjne wersje tego mącznego dania możesz pozostawić do przygotowania kucharzom z większym doświadczeniem. Zachęcamy cię jednak do wypróbowania aż siedmiu przepisów na nietypowe pierogi. Przekonaj się, jak prosto je zrobić i w czym tkwi sekret ich farszu. Zapewniamy, że są przepyszne i pozytywnie zaskoczą bliskich smakiem oraz wyglądem.

Pierogi z burakami i twarogiem

Dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy buraki są uznawane za naprawdę zdrowe warzywa. Zdecydowanie warto włączyć je do codziennej diety. Pierogi z burakami i twarogiem są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że delikatnie usmażysz przetarte warzywa i dodasz do sera. Wraz z takim daniem dostarczysz organizmowi m.in. witaminę B, która pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Pierogi z burakami i twarogiem

Pierogi z burakami i twarogiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Pierogi z kimchi i tofu - przepis ze Smaker.pl

Pierogi z brokułami i fetą

Pewnie połączenie brokułów i sera fety jest ci dobrze znane z różnych sałatek lub zapiekanek. Dlaczego więc nie stworzyć z tych składników pysznego farszu do pierogów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by w cieście zamknąć dużą dawkę błonnika, witamin i mikroelementów pochodzących z zielonych warzyw. Dodaj już tylko czosnek i nasiona słonecznika, żeby mocniej podkręcić smak dania. Będzie nie tylko zdrowe, ale i pyszne!

Pierogi z serem feta

Pierogi z fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi z tuńczykiem i ricottą

Czy miałeś kiedyś okazję próbować pierogów rybnych? Jeśli nie, polecamy ci przepis na pierogi z tuńczykiem i ricottą. Włoski, miękki i delikatny w smaku ser nadaje farszowi niezwykle aksamitnej konsystencji. Z kolei rybny dodatek nadaje wyjątkowego aromatu potrawie. Nie zapominaj też o walorach odżywczych tuńczyka - jest niskokaloryczny, zawiera zdrowe tłuszcze i jest cennym źródłem białka.

Pierogi z tuńczykiem i ricottą

Pierogi z tuńczykiem i ricottą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Choć pewnie podejrzewasz, że za piękny kolor tego dania odpowiada szpinak, to musimy wyprowadzić cię z błędu. Za zieloną barwą pierogów kryje się... młody jęczmień! W farszu znajdziesz za to pyszną i pełną magnezu kaszę jaglaną oraz aromatyczne pieczarki, które dają uczucie sytości. Warto wypróbować przepis i poczęstować bliskich smacznym obiadem.

Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Pierogi z kaszą jaglaną i serem - przepis ze Smaker.pl

Pierogi z mięsem i fasolą

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych pierogów z mięsem. Choć to nie klasyczna wersja, to również znajdziesz w niej cebulkę i skwarki. Receptura mówi jednak o dodaniu bardzo wartościowego składnika, czyli fasoli. To źródło cennego białka, błonnika i mnóstwa witamin. Choćby dlatego warto spróbować, czy te pierogi nie zasmakują ci bardziej!

Pierogi z mięsem i fasolą

Pierogi z mięsem i fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pierogi z kaszą gryczaną i miętą

Lubisz orzeźwiające i odświeżające smaki? Pewnie dekorowałeś już miętą lub melisą pierogi z owocami, ale czy używałeś ich do farszu w wytrawnej wersji dania? Brzmi ciekawie, prawda? Połącz miętę, twaróg i kaszę gryczaną, żeby powstały zupełnie nietypowe pierogi. Wypróbuj przepis i napisz w komentarzu, czy ci smakowały.

Pierogi z kaszą gryczaną i miętą

Pierogi z kaszą gryczaną i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi z kurczakiem i marchewką

Kolejna propozycja na nietypowe pierogi. Przygotujesz je z pełnoziarnistej mąki, odpowiednio przyprawionego kurczaka, marchewek i tymianku. Danie jest niezwykle sycące, zdrowe i przede wszystkim bardzo oryginalne. Dodatek ziół sprawia, że aromat jest naprawdę wyrazisty.

Pierogi z kurczakiem i marchewką

Pierogi z kurczakiem i marchewką  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Mamy nadzieję, że propozycje wybrane spośród wielu przepisów naszych użytkowników przypadły ci do gustu. Choć tradycyjne pierogi są przepyszne, to warto od czasu do czasu poeksperymentować w kuchni i wypróbować nowe smaki. Tym bardziej, jeśli oprócz sycącego posiłku, dostarczysz organizmowi sporą dawkę wartościowych składników odżywczych.


 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz »

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 135

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 62

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1046

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13