Sezon na truskawki

Pierogi leniwe

Smaczne serowe kluski podawane najczęściej na słodko, wyglądem przypominające tradycyjne kopytka. Skąd wzięła się ich nazwa i jak je przygotować, żeby wyszły naprawdę smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Pierogi leniwe to danie zaliczane do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Ich smak zapewne większość z nas kojarzy z beztroskimi latami dzieciństwa. Przepis na ten cymes jest znany od pokoleń. Przygotowywały je nasze mamy i babcie. Są niezwykle proste do zrobienia, a zarazem delikatne i smaczne. Można je podawać na słodko z owocami lub w wersji wytrawnej, chociaż ta druga propozycja jest spotykana zdecydowanie rzadziej.

Skąd pochodzi ich nazwa?

Legenda głosi, że przed laty pewna gospodyni z powodu nadmiaru pracy postanowiła przygotować tradycyjne pierogi w nieco odmienny sposób. Zamiast robić oddzielnie ciasto i farsz, postanowiła zagnieść wszystkie składniki razem i wyrobić je na jednolitą masę, którą następnie podzieliła na małe kawałeczki i wrzuciła do gotującej się wody.
Jak wiemy, przygotowanie tradycyjnych pierogów wiąże się z niemałym wysiłkiem z naszej strony, a co za tym idzie, pochłania nam zdecydowanie więcej czasu, dlatego przepis na ten cymes sprawdzi się zwłaszcza u osób zabieganych oraz początkujących, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.

Jak je zrobić?

W książkach kucharskich, zeszytach z przepisami i internecie możemy odnaleźć wiele przepisów na leniwe. Najczęściej receptury na ten przysmak różnią się między sobą detalami w sposobie wykonania i łączenia produktów. Każdy z nich powinien zawierać listę podstawowych składników w postaci: twarogu, jajek i mąki. Jeśli chcemy, aby nasze kluski zyskały na puszystości, możemy oddzielnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do nich po kolei pozostałe składniki. Smaczne pierogi wyjdą również bez użycia białek, z wykorzystaniem samych żółtek. Tak przygotowane będą bardziej treściwe, a podczas gotowania nabiorą intensywnego, żółtego koloru.

Reklama

 

Sposób serwowania

Pierogi leniwe najlepiej prezentują się z odpowiednio przygotowaną okrasą. Do najbardziej znanych należy ta, zrobiona z masła, bułki tartej i cukru. Świetnie komponują się również z dodatkiem bitej śmietany i owocowego musu. W najprostszej wersji wystarczy posypać je odrobiną cukru. Alternatywnie w wersji wytrawnej można je podać z ziołami, z dodatkiem sosu na bazie warzyw lub z podsmażoną na złoty kolor cebulką. Bez względu na to, z której propozycji podania skorzystacie, z pewnością będziecie zachwyceni ich niepowtarzalnym smakiem.

 

1. Pierogi leniwe z bułką tartą podsmażoną na maśle

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kluski leniwe z cukrem i cynamonem

Fot. kasiagotujepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pierogi leniwe serowo-ziemniaczane

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Leniwe kluski z owocami

Fot. Wanilia88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Leniwe z serem gorgonzola i bazyliowym pesto

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
30 min
33
15 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 229

30 min
5
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 372

60 min
6
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 270

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3