Ewa_Gotuje

Pierniczki: Upiecz je właśnie teraz!

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków - czy to zawieszonych na choince, czy posklejanych lukrem w formę chatek z piernika, czy też wypełniających wielką, ciasteczkową puszkę. Niektóre przepisy wymagają pieczenia nawet na cztery tygodnie przed świętami. Poniżej dowiesz się, jak upiec pierniczki teraz lub na ostatnią chwilę.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Anna Starmach proponuje kilka pomysłów na przygotowania do wigilijnej kolacji (kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier waniliowy) oraz przepis na pierniczki, które robi się mniej więcej dwa tygodnie przed świętami:

 

Jeśli upieczesz pierniczki z wyprzedzeniem, a mimo to nie do końca zmiękną i wciąż będą zbyt twarde do jedzenia, możesz zmiękczyć je na kilka sposobów. Najprostszym jest ułożenie ich na kratce z piekarnika przy otwartym oknie (w deszczowy dzień) lub w wilgotnym pomieszczeniu.

Można także zamknąć pierniczki w szczelnej puszce ze skórką pomarańczową, kawałkami jabłek lub kromką świeżego chleba. Co kilka dni wymieniamy „dodatki”, aby uniknąć pleśni.

Innym pomysłem jest delikatne skropienie twardych ciasteczek wodą i włożenie na 5 minut do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika lub do mikrofalówki na 30 sekund w maksymalnej temperaturze. Jest jednak pewne ryzyko, że temperatura jednak nie będzie dla nich odpowiednia, trzeba więc być czujnym.

Poniżej znajdziesz książkę kucharską pełną przeróżnych przepisów na pierniczki - także „błyskawicznych”, nie wymagających leżakowania:

Darmowa książka kucharska do wydrukowania: 20 sprawdzonych, domowych przepisów na pierniczki. Kliknij!

Chrupiące pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Piernikowe aniołki. Kliknij i zobacz przepis!

Lukrowane, świąteczne pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Pierniczki. Kliknij i zobacz przepis!

Najbardziej bajkową formą prezentacji tego rodzaju wypieków jest oczywiście chatka z piernika.

Zobacz galerię pomysłów na domki z piernika (z przepisami)! Kliknij!

Domek z piernika. Kliknij i zobacz przepis! Minidomek z piernika. Kliknij i zobacz przepis!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 180

30 min
4
60 min
3
15 min
5

Przepis dnia

Desery Ciasto wełniane z pistacjami

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie je...

Odsłon: 4796

30 min
45

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13