Ewa_Gotuje

Pieczona owsianka z rabarbarem

A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki.

SKŁADNIKI

- 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania

- ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 ¼ szklanki mleka

- ¼ łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 truskawki

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.
Krok 2
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Podgrzewamy lekko mleko, aby było ciepłe. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Krok 3
Do miski wsypujemy płatki owsiane, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Podgrzewamy lekko mleko, aby było ciepłe. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Krok 4
Owsianki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Owsianki podajemy posypane pozostałymi płatkami owsianymi z dodatkiem pokrojonych truskawek.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13