Pięć produktów, które mogą zmienić kolor twoich oczu

Marzyłeś kiedyś o innym kolorze oczu? Okazuje się, że w swojej kuchni znajdziesz produkty, które umożliwią ci taką zmianę.

Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o innym kolorze oczu, powinieneś wiedzieć, że jego zmiana jest możliwa. Nie mówimy w tym wypadku o barwionych soczewkach, operacjach ani aptecznych lekach. Okazuje się bowiem, iż istnieją naturalne produkty, pozwalające zmienić kolor tęczówek. Warto jednak pamiętać, iż proces ten wymaga czasu, a efekty nie pojawią się z dnia na dzień. Mimo wszystko, włączenie tych produktów do diety może przynieść wam wyłącznie korzyści.


1. Szpinak

Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, jest fantastycznym źródłem żelaza. Za sprawą tego pierwiastka twoje oczy mogą stać się jaśniejsze. Co więcej, szpinak zawiera betainę oraz cholinę, czyli związki chemiczne, które zdaniem naukowców obniżają zagrożenie zachorowania na raka płuc przez palaczy nawet o 40%.

 

Pobierz aplikację smaker

Swój dobroczynny wpływ na nasze zdrowie orzechy zawdzięczają obecności wielu witamin, minerałów protein oraz zdrowych tłuszczów. Spośród nich najcenniejsze wydają się kwasy Kwas α-linolenowe, które pomagają leczyć arytmię, łagodzą stany zapalne oraz pomagają w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne, powinniśmy zjadać około 8 orzechów włoskich dziennie. Ponadto, orzechy dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę błonnika i cennych protein, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.Orzechy to także jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych przekąsek na świecie. Mają dobroczyny wpływ na wzrok, a przy okazji mogą stopniowo rozjaśnić kolor tęczówek. Warto jednak mieć na uwadze fakt, iż takie działanie mają wyłącznie surowe orzechy.

 

Pobierz aplikację smaker

Przyprawa ta jest nieodzownym elementem wielu azjatyckich dań. Dowiedziono, iż skutecznie chroni przed przeziębieniem i różnego rodzaju infekcjami. Imbir od wieków bywa wykorzystywany w celu poprawienia koncentracji oraz jako naturalny środek leczący bóle głowy. Regularne spożywanie imbiru może sprawić, iż tęczówki staną się jaśniejsze. Efekt będzie jeszcze lepiej widoczny, jeżeli połączysz kilka produktów z naszej listy.

 

Pobierz aplikację smaker

Jeśli chciałbyś, aby twoje oczy stały się ciemniejsze, rozwiązanie twojego problemu jest bardzo przyjemne. Okazuje się bowiem, że taki efekt możemy osiągnąć, włączając do codziennej diety ciemną czekoladę. Ta drobna zmiana doskonale wpłynie na twoje zdrowie. Czekolada dobrej jakości, zwłaszcza ta gorzka, z dużą zawartością kakao, jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego. Przed czekoladą nie powinny się wzbraniać nawet osoby intensywnie trenujące, gdyż zawarte w niej składniki ułatwiają regenerację organizmu po wysiłku.

 

Pobierz aplikację smaker

Warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Ponadto, włączenie cebuli (zwłaszcza surowej) do codziennej diety, może sprawić, że nasze oczy stopniowo zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy.

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 127

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 869

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13