Ewa_Gotuje

Pięć błędów, przez które pozbawiasz warzywa witamin

Każdy, kto chce odżywiać się zdrowo, z pewnością ma świadomość, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu mają warzywa. To doskonałe źródło wielu witamin, jednak kilka niepozornych czynności może skutecznie pozbawić je wielu wartości odżywczych.

Fot. 123RF/Picsel

Chcąc jeść zdrowo, nie możemy wykluczyć ich z diety. Świeże warzywa to podstawa do stworzenia odpowiednio zbilansowanego posiłku. Warto jednak pamiętać, że w przypadku odżywania liczy się nie tylko to, co zjadamy, ale również w jaki sposób jest to przygotowywane. Mogłoby się wydawać, iż usunięcie witamin z warzyw nie jest łatwym zadaniem. Tymczasem okazuje się, że kilka niepozornych czynności może sprawić, że zamiast zdrowego posiłku zaserwujemy naszym bliskim danie pozbawione większości składników odżywczych. Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę podczas przygotowywania warzyw?

1. Wybieramy zły olej do smażenia

Wyniki badań potwierdzają, że szybkie podsmażenie warzyw na patelni pozwala zwiększyć ilość fenoli oraz wzmocnić właściwości antyoksydacyjne zawartych w nich substancji. Takiego efektu nie uzyskamy gotując warzywa w wodzie lub w mieszaninie wody i oliwy. Jest to niezwykle cenna informacja, gdyż substancje te mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W przypadku smażenia musimy jednak zawsze pamiętać o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Musi mieć on odpowiednią „temperaturę dymienia", co pozwoli nam uniknąć spożywania szkodliwych substancji, powstających podczas palenia się oleju.

2. Źle grillujemy warzywa

Grillowanie jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych sposobów przygotowywania jedzenia. Dotyczy to nie tylko warzyw, ale również wszelkiego rodzaju mięs. Warto jednak pamiętać, że chcąc przygotować naprawdę zdrowy posiłek na grillu, musimy przestrzegać kilku prostych zasad. Przede wszystkim powinniśmy unikać szkodliwych rozpałek, takich jak benzyna lub ropa, gdyż zawarte w nich substancje mogą dostać się także do naszego pożywienia. Ponadto, warto pamiętać o grillowaniu na odpowiednich tackach, co pozwoli uniknąć nam niezdrowych przypaleń na warzywach i mięsie.

Reklama

3. Przechowujemy je w niewłaściwy sposób

Wydaje się, że lodówka to najbardziej odpowiednie miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Powinniśmy jednak pamiętać, że nie jest to regułą. Niektóre z nich (jak np. pomidory) nigdy nie powinny trafiać do lodówki, gdyż w ten sposób tracą mnóstwo cennych substancji. Z kolei sałaty lub cięte zioła, już po kilku dniach w temperaturze pokojowej tracą ponad 50% wartości odżywczych. Warto jednak zwracać uwagę na oznaczenia, znajdujące się w naszych lodówkach. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że wszystkie produkty znajdą się w miejscach, gdzie będą panować warunki dla nich optymalne.

4. Zbyt długo je gotujemy

Zdecydowanie najzdrowszymi warzywami są te, zjadane na surowo. Wówczas bardzo trudno jest nam „zgubić" gdzieś cenne składniki odżywcze. Jednak nie zawsze możemy jeść je tylko w takiej formie. Jeśli zamierzamy ugotować warzywa, musimy koniecznie pamiętać o tym, aby nie robić tego zbyt długo, gdyż w ten sposób wszystkie witaminy pozostaną w wodzie. Bardzo dobrym sposobem jest również gotowanie warzyw na parze. Warto wiedzieć, że nie ma sensu wylewać do zlewu wody, w której gotowaliśmy warzywa - znajduje się w niej mnóstwo składników odżywczych. Z powodzeniem możemy wykorzystać ją do przygotowania zup lub sosów.

5. Obieramy je ze skórki

Jak przygotowujesz warzywa do sałatki? Większość z nas rozpoczyna od dokładnego obrania ich ze skórki. To duży błąd, bo to właśnie w tej części warzyw zgromadzone jest mnóstwo witamin i składników odżywczych. Tylko niektóre z nich wymagają usuwania skórki, a w większości przypadków możemy ją zjeść bez żadnych przeciwwskazań. Aby w pełni cieszyć się witaminami ukrytymi w warzywach, czasem wystarczy je jedynie dokładnie umyć lub wyszorować.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13