Ewa_Gotuje

Parowańce - czym są i jak je zrobić?

Danie niezwykle uniwersalne i różnorodne. Występuje w niemal każdym zakątku naszego kraju. W zależności od regionu jest znane pod inną nazwą i podawane na wiele różnych sposobów.

Fot. 123RF/Picsel

Przepis na parowańce gości w polskiej kuchni od lat. Niegdyś stanowiły one jeden z najważniejszych elementów jadłospisu. Najczęściej można było je spotkać na wiejskich stołach w momencie, kiedy w domu brakowało pieczywa. Serwowano je na obiad lub ciepłą kolację.

W zależności od miejsca występowania przysmak ten jest nazywany pampuchami, buchtami, bułkami na parze, kluskami parowymi, parzakami, czy warenikami.

Obecnie są przygotowywane okazjonalnie. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Przepis na nie jest chętnie odtwarzany ze względu na niepowtarzalny smak i mnogość łączenia składników. W zależności od farszu za każdym razem smakują zupełnie inaczej.
Można je podawać w wersji na słodko z owocami, polane masłem i posypane cukrem oraz cynamonem lub na wytrawnie jako dodatek do pieczonych mięs i sosów. Na liście produktów tradycyjnych sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi można je odnaleźć aż na sześciu pozycjach w różnych kombinacjach smakowych.
Ich główną zaletą jest to, że są niezwykle proste w przygotowaniu, tanie i bardzo sycące.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jak je zrobić?

Parowańce składają się z dwóch podstawowych elementów: ciasta drożdżowego i farszu. Podobnie jak w przypadku drożdżówek, do zrobienia głównego składnika wykorzystamy: mąkę pszenną, drożdże, mleko, masło, jajka oraz szczyptę soli. Pracę nad pierwszym składnikiem bułeczek zaczynamy od zaczynu, następnie po jego wyrośnięciu zabieramy się za zagniatanie ciasta. Można to zrobić za pomocą miksera lub przy użyciu dłoni. Następnie ciasto odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przystąpić do przygotowania farszu.
Jako nadzienie może nam posłużyć dżem, mus ze świeżych owoców, twaróg z cynamonem, a także kapusta z grzybami lub mięso.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, można przystąpić do formowania małych okrągłych bułeczek, które następnie wkładamy do parowaru lub garnka przykrytego lnianą szmatką lub gazą. Po około 10 minutach możemy je wyciągać i serwować naszym domownikom lub gościom. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1. Kluski na parze - pampuchy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Parowańce na kefirze z truskawkami

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Nadziewane parowańce z makiem

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pampuchy z truskawkami i rabarbarem

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kluski na parze

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 2046

15 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 174

15 min
2
60 min
7
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 118

30 min
5
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 120

30 min
8

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13