Sezon na truskawki

Oliwa oliwie nierówna

Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek.

Fot. 123RF/Picsel

Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania.

Naturalnie znaczy najlepiej

Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z pierwszego tłoczenia na zimno w temperaturze pokojowej, i jest najbardziej wartościowa pod względem smakowym i zdrowotnym. Jej zapach i kolor zależą od rodzaju oliwek z których została wytłoczona. Do tego gatunku zalicza się oliwy o kwasowości poniżej 0,6%, a oliwa najwyższej klasy ma kwasowość do 0,2% - rezultat ten można uzyskać gdy oliwki zbierane są ręcznie, a tłoczenie następuje do 24 godzin po zebraniu. Taką oliwę najlepiej jest spożywać na surowo.

Oliwa rafinowana jest niższej jakości, otrzymuje się ją w wyniku chemicznej rafinacji oliwy, która nie może zostać sklasyfikowana jako Virgen. Pod koniec procesu rafinacji dodaje się do niej nieco oliwy z pierwszego tłoczenia, ma nieco jaśniejszy kolor i używa się jej do sałatek, smażenia i gotowania.

Sansa to oliwa z wytłoczyn z oliwek, które tworzą masę, zawierającą niewielką ilość oliwy - wypłukuje się ją z tej masy za pomocą rozpuszczalnika, a następnie oczyszcza. Jest to najniższej jakości oliwa, którą możemy kupić w celach spożywczych.

Pobierz aplikację smaker

Włoska czy hiszpańska?

Na polskim rynku dostępne są głównie oliwy hiszpańskie, włoskie i greckie. Oliwę produkują również inne kraje: Tunezja, Turcja, Syria, Maroko, Portugalia, Francja i Stany Zjednoczone. Mogą mieć one różny smak i kolor, w zależności od fazy zbiorów owoców i odmiany użytych oliwek.

Oliwy hiszpańskie mają łagodny smak, w greckich możemy wyczuć ziołowy aromat, a włoskie cechują się dużą różnorodnością - od delikatnych oliw z terenów północnych, przez ziołowe, korzenne oliwy środkowych Włoch, aż po lekko orzechowe oliwy z Włoch południowych.

Gdy już kupimy oliwę, powinniśmy przechowywać ją szczelnie zamkniętą, w ciemnej butelce, bez dostępu światła i wilgoci, w temperaturze pokojowej. W tych warunkach nie traci swych wartości do 18 miesięcy, a my możemy cieszyć się jej aromatem i wspaniałymi właściwościami.

Nie daj się oszukać!

Bywają sytuacje, kiedy ktoś oferuje nam zaskakująco tanią oliwę z oliwek. Nie dajmy się oszukać i nie kupujmy jej! Praktyka fałszowania oliwy z oliwek miała miejsce już w ubiegłym wieku i do dziś nie udało jej się wykorzenić. Ma różne oblicza - od dolewania do oliwy oleju - najczęściej jest to olej sojowy lub rzepakowy, aż po całkowite zastępowanie jej mieszanką olejów i barwników. Zazwyczaj są to bezpieczne mieszanki, ale w Hiszpanii w roku 1981 odnotowano prawie 700 zgonów prawdopodobnie spowodowanych spożyciem przez ludzi fałszowanej oliwy, na którą składał się olej rzepakowy z dodatkiem aniliny, silnie trującej substancji. Bądźmy więc podejrzliwi wobec taniej oliwy z etykietą Virgen - z całą pewnością nie jest ona produktem, który chcemy kupić.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tort truskawkowy

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

Odsłon: 649

60 min
5
Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 567

30 min
8
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85720

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3