Ewa_Gotuje

Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz się, jakie są właściwości oleju makowego, jak zrobić go w domu i jak powinno się go stosować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z pewnością miałeś okazję przynajmniej kilkukrotnie wypróbować w swoim życiu różne pyszności z makiem. Im bliżej świąt Bożego Narodzenia, tym też bardziej prawdopodobne, że poszukujesz przepisu na aromatyczny makowiec, kluski z makiem czy makówki. Mało kto jednak wie, czym jest olej makowy pozyskiwany z ziaren maku. Tłoczony jest na zimno i choć możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, to lepiej przygotuj go we własnym domu. Warto, szczególnie ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. 

Sprawdź także: Tłusty, kaloryczny, ale bardzo zdrowy. Maleńkie ziarenka doceniali już starożytni

Olej makowy - wartości odżywcze

Olej makowy zawiera dużo zdrowych tłuszczów (powyżej 60 proc. nienasyconych i nasyconych tłuszczów), w tym kwas: linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. W jego skład wchodzą też sterole, białko i szereg wartościowych minerałów. Do najważniejszych należą wapń, magnez, fosfor, mangan i potas. Olej makowy jest też źródłem witamin A, K i tych z grupy B. 

Olej makowy - właściwości

Na co pomaga olej makowy? Ze względu na zawartość steroli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, likwiduje wolne rodniki i zatrzymuje procesy starzenia się organizmu. Co więcej, wpływa na zdrowy wygląd skóry i włosów.

Zdrowe tłuszcze wspomagają pracę mózgu i minimalizują szansę zachorowania na sklerozę, a także poprawiają gospodarkę hormonalną organizmu, przyspieszają spalanie tłuszczu i zwiększają elastyczność żył. W konsekwencji zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby wieńcowej.

Witaminy i przeciwutleniacze odpowiadają z kolei za wsparcie odporności. Produkt pozyskiwany z małych ziarenek obniża cholesterol, pobudza przepływ żółci (zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej) i wspomaga terapię cukrzycy. Działa ochronnie na serce, nerki i wątrobę. Wapń i białko to podstawowe elementy budulcowe kości.

Olej makowy stosowany zewnętrznie, do nacierania, głęboko nawilża skórę czy włosy i pomaga w zwalczeniu łuszczycy

Ile kalorii ma olej makowy?

Choć olej makowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, to trzeba pamiętać, że jest kaloryczny. Podobnie jak w przypadku samego maku, warto go używać, ale być ostrożnym. W 100 gramach oleju makowego znajduje się ok. 900 kalorii. Łyżka tego produktu to ok. 72 kcal. 

Jak stosować olej makowy?

Jeśli chciałbyś wypróbować, czy właściwości oleju makowego zadziałają na ciebie, jego dawkowanie jest bardzo proste. Jak stosować olej makowy? Pij około dwóch łyżek dziennie - doustnie lub dodane do potraw (pamiętaj jednak, żeby olej był zimny).

Olej makowy w kuchni

Olej makowy cechuje się delikatnym, lekko orzechowym posmakiem. Może być bezbarwny lub przybrać jasnosłomkowy kolor. W kuchni przechowuj go w ciemnym i raczej chłodnym miejscu. Co najważniejsze, olej makowy w kuchni używa się wyłącznie na zimno. Nie wolno na nim podgrzewać czy smażyć potraw, bo traci wszystkie swoje właściwości. Najlepiej, jeśli dodasz go do sałatek, dressingów, surówek, kasz, sosów albo smarowideł do kanapek

Jak zrobić olej makowy w domu? Będziesz potrzebować prasę do tłoczenia oleju na zimno, do której wrzuć pół kilograma maku. Powoli będzie się z niego odciskać płyn. Nie przejmuj się, jeśli trochę ziaren wleci do naczynia wraz z płynem. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę oleju (musi być tłoczony na zimno, więc osiągać max. 40 stopni Celsjusza). Od czasu do czasu, ostrożnie przeczyść też wylot prasy, z którego wypływa olej. Przecedź płyn przez sitko z małymi oczkami do szklanego słoiczka. Na początku będzie mieć szarawy kolor, ale gdy osad opadnie, stanie się niemal jasnosłomkowy lub bezbarwny.

Zobacz także:

Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »

Te osoby nie powinny jeść buraków. Skutki mogą być fatalne »

Pizza z patelni. Szybki przepis na smaczny obiad »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13