Ewa_Gotuje

Olej Wielkopolski – czas na eko zmiany

Polski i zagraniczny przemysł coraz mocniej zwraca uwagę na to, jak negatywny wpływ na środowisko ma produkcja i używanie plastiku. W odpowiedzi na ten problem, producent Oleju Wielkopolskiego, jako pierwszy na polskim rynku w kategorii olejów jadalnych, wprowadza butelki pozyskane w 51% z materiałów z recyklingu.

Fot.123RF/Picsel

Olej Wielkopolski będzie pionierem w tej dziedzinie, gdyż jako pierwszy w Polsce wprowadzi olej w butelkach z 51% RPET. Produkcja w nowych opakowaniach rozpocznie się w polskich zakładach już pod koniec lipca - początkowo dla butelek 1 litrowych. Wpowadzenie zmienionych opakowań dla pozostałych produktów Oleju Wielkopolskiego zaplanowane jest na wrzesień tego roku. Butelki zmienią się nie tylko pod względem składu, odświeżeniu ulegną także etykiety produktów. Marka planuje również kampanię edukacyjną na temat recyklingu i ochrony środowiska w polskich szkołach podstawowych.

Ekologia motywacją do zmian

Pojęcie biodegradowalności oraz ekologicznego stylu życia staje się coraz istotniejsze dla producentów. Według danych, człowiek wyprodukował już łącznie ponad 8 miliardów ton plastiku, co odpowiada za 70% zanieczyszczeń mórz i oceanów. Dla porównania największe morskie skupisko plastikowych odpadów, dryfujące po Pacyfiku, ma już powierzchnię pięć razy większą niż Polska.

Grupa Princes z innowacyjnymi rozwiązaniami

Biorąc pod uwagę zagrożenia, jakie niesie za sobą nadmierna produkcja plastiku oraz korzyści wynikające z wykorzystywania tworzyw biodegradowalnych, producent Oleju Wielkopolskiego zdecydował się wprowadzić na polski rynek olej w butelkach powstałych w 51% z materiałów z recyklingu (51% RPET).

Ten innowacyjny projekt w sektorze olejów jadalnych został wdrożony przez Grupę Princes, która, jako jeden z pierwszych dużych producentów żywności i napojów, podjęła się tego wyzwania. W ramach przeprowadzonych zmian, w Wielkiej Brytanii butelki z asortymentu napojów i olejów będą produkowane z plastiku powstałego w ponad 50% z recyklingu. Princes Food rozpoczął produkcję swoich napojów i olejów w butelkach 51% RPET w maju tego roku i przewiduje, że przed końcem września 2019 roku wszystkie należące do grupy, markowe oraz własne produkty, będą już dostępne w nowych opakowaniach.

Jak przekonuje David McDiarmid, Dyrektor ds. Relacji Korporacyjnych w Princes:
Chcemy zwiększyć zawartość surowców wtórnych w całym używanym przez nas plastiku i od pewnego czasu pracujemy nad wdrożeniem opakowań z 51% RPET, ponieważ jest to zdecydowanie największy obszar zastosowań tworzyw sztucznych. Jesteśmy pionierem w stosowaniu RPET od 2009 r. i stopniowo zwiększamy jego wykorzystanie we wszystkich naszych produktach.

Działania na rzecz środowiska

Wdrożenie butelek z recyklingu to kolejna inicjatywa, mająca na celu poprawę środowiska naturalnego, w jaką zaangażował się producent Oleju Wielkopolskiego. W 2018 roku otrzymał certyfikat ISCC potwierdzający zaangażowanie firmy w ochronę środowiska i dbałość o zrównoważony rozwój. Deklarując ekologiczną odpowiedzialność, producent podjął decyzję o rozpoczęciu projektu o nazwie Zatrzymaj bociana z Wielkopolskim. Akcja ta ma skupiać się na współpracy i wsparciu inicjatyw, które mają na celu wzrost liczebności gatunku bociana białego w Polsce, ochronę jego żerowisk, a także działania badawczo-edukacyjne, które pozwolą lepiej rozpoznać zwyczaje tego gatunku.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4

Przepis dnia

Desery Ciasteczka maślane

Przepis na ciasteczka maślane

Odsłon: 2810

60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13