Obniża cukier, cholesterol, wspomaga odchudzanie. "Cudowna jagoda" idealna do kaszy lub owsianki

Agrest to jedna z tych roślin, którymi latem zajadamy się do woli, w końcu niektórzy szczęściarze agrestowe drzewka mają także we własnych ogródkach. Dziś przyjrzymy się bliżej egzotycznemu kuzynowi tych owoców, wprost z dalekich Indii. Sprawdzimy, co to jest amla, jakie ma wartości odżywcze oraz do czego używać agrestu indyjskiego.

Co daje jedzeniu agrestu indyjskiego? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że w owocach kryje się mnóstwo witamin i minerałów, dlatego powinny znaleźć miejsce w codziennej diecie. Do roślin, które wyróżniają się ciekawymi właściwościami należy amla, czyli agrest indyjski. W krajach azjatyckich owoce te są powszechnie stosowane w kosmetyce, a dzięki bogactwu wartości odżywczych również w medycynie naturalnej. W poniższym artykule opowiemy ci nieco więcej o tej roślinie, sprawdzimy, czym różni się od polskiego agrestu oraz do czego stosować sproszkowane owoce amli. 

Sprawdź także: To nie tylko skarbnica witamin i wspomagacz trawienia. Jakie właściwości mają liście czarnej porzeczki i co z nich zrobić?

Co to jest amla (agrest indyjski)?

Owoce te, jak wskazuje nazwa, pochodzą z Indii, są również popularne w krajach takich jak: Chiny, Malezja czy Indonezja. Amla wyglądem przypominają nieco nasz rodzimy agrest, ma kulisty kształt, żółto-zielony kolor, jej liście mają lekko cytrusowy zapach. Roślina ta ceniona jest ze względu na swoje właściwości zdrowotne, stosowana jest w medycynie indyjskiej oraz ajurwedzie.

Jakie wartości odżywcze ma amla?

Owoce agrestu indyjskiegoźródłem witaminy C, która korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Znajduje się w niej również sporo przeciwutleniaczy, które pomagają w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Charakteryzuje się również działaniem przeciwzapalnym. Amla pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia, a także redukować stres. 

Właściwości prozdrowotne agrestu indyjskiego

Amla wzmacnia odporność, dodatkowo ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomoże zwalczać infekcje, chroniąc organizm przed przeziębieniem i grypą. Ma również właściwości przeciwgorączkowe, pomaga także uporać się z kaszlem. 

Jeżeli chcesz zadbać o włosy, z pewnością powinieneś sięgnąć po owoce amli. Korzystnie wpływają na ich kondycję, stymulują ich wzrost, wzmacniają je oraz nadają im blasku. Owoce te dodawane są do produktów do włosów, takich jak szampony, odżywki czy maski. Warto wspomnieć również o tym, że agrest indyjski wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Przypisuje się jej także działanie odmładzające. 

Jedzenie agrestu indyjskiego działa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłową pracę serca, zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, owoce te będą również korzystnie dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ pomagają regulować poziom cukru we krwi. Co ciekawe, agrest indyjski pomaga hamować uczucie głodu, dodawany jest do suplementów, których zadaniem jest redukcja tkanki tłuszczowej. 

Agrest indyjski ma również dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, a także pomaga przy niestrawności czy zaparciach. Polecany jest także w celu profilaktyki choroby wrzodowej. 

Do czego stosować sproszkowane owoce amli?

Zastanawiasz się, w jaki sposób używać proszku z agrestu indyjskiego? Zalecana dzienna dawka to trzy do sześciu gramów proszku, dodawane do posiłku dwa razy na dobę. Amlę możesz wsypaćdo wody, jogurtu, owsianki czy kaszy. Dobrze sprawdzi się również w formie płukanki do włosów. 

Gdzie kupić amlę?

Agrest indyjski można zakupić w sklepach zielarskich, w aptekach lub tych z naturalną żywnością. Sprzedawany jest w postaci proszku, a także olejków i soków. Amla w sproszkowanej formie sprawdzi się jako element diety, można dodać go na przykład do wody, natomiast olejek może być stosowany na włosy. 

Przeciwwskazaniem do stosowania amli są zaburzenia krzepnięcia krwi, a także okres ciąży i karmienia piersią. 

Źródła: planteon.pl, poradnikzdrowie.pl/, dietetycy.org.pl, portal.abczdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka piaskowa z rodzynkami

Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, ar...

Odsłon: 94

30 min
2
60 min
2
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 434

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5