Ewa_Gotuje

Obiad z makaronem w roli głównej

Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru?

Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz.

Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów wpływa ich dieta bogata w różnego rodzaju makarony.

Statystyczny Włoch w ciągu roku zjada aż 28 kg makaronu. Mieszkaniec Wenezueli 13, a Tunezji 12 kg. Przeciętny Polak zaś spożywa do 10 paczek makaronu rocznie, co daje w przybliżeniu około 5 kg - to wciąż za mało, bo dobroczynne właściwości makaronu są niezliczone.

Czy makaron jest zdrowy?

Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Dobrze ugotowany makaron, podany ze zdrowym, lekkim sosem, w żaden sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Mało tego! Dzięki niemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi: potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ponadto, makaron jest źródłem witamin B1 i B3 - odpowiedzialnych za poprawę pamięci i wspomaganie układu nerwowego - a także witaminy PP, która poprawia metabolizm oraz stan włosów i paznokci.

Aby przygotowane przez nas danie miało jeszcze mniej kalorii, możemy wykorzystać w nim makaron razowy lub ryżowy. Powinniśmy również zrezygnować z sosów tworzonych na bazie masła lub śmietany. Smaczną alternatywą dla nich będzie prosty sos pomidorowy, pesto lub świeże warzywa.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Na co zwracać uwagę w czasie gotowania makaronu?

Aby ugotować zdrowy i smaczny makaron, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. 100 gramów makaronu powinniśmy gotować w litrze wody - w tym celu najlepiej jest wykorzystać duży, szeroki garnek. Do wody nie dodajemy oliwy - nie wpływa to znacząco na smak dania, ani nie zapobiega sklejaniu się makaronu, może za to utrudnić wchłanianie się sosu.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas, jaki jest potrzebny na jego ugotowanie, zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Przepisy z makaronem w roli głównej

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Świderki z kurczakiem w sosie grzybowo-serowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Klasyczna lazania

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Spaghetti aglio olio

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Carbonara

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Makaron z krewetkami

Fot. AlePysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Penne alla vodkau

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Makaron z oscypkiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Makaron z tuńczykiem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Spaghetti California

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 116

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 808

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 516

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13