Nowy trend: mięsne lody

Zjeść obiad, czy może deser? Teraz nie musisz wybierać, bo jedna z amerykańskich restauracji postanowiła stworzyć mięsne lody. Odważyłbyś się ich spróbować?

Fot. 123RF/PICSEL

Jeśli myślałeś, że w kwestii kulinariów już nic cię nie zaskoczy, byłeś w błędzie. W końcu któż mógłby się spodziewać, że ktokolwiek wpadnie na pomysł, aby sprzedawać mięsne lody? Co więcej - kto by pomyślał, że ten szalony trend kulinarny zacznie cieszyć się całkiem sporą popularnością?

Amerykańska restauracja Springbone Kitchen słynie z serwowania potraw przygotowanych na bazie różnego rodzaju rosołów i bulionów. Po stworzeniu całej serii wytrawnych potraw, postanowili zastanowić się nad opracowaniem receptur na deser, które zawierałyby ich ulubiony składnik.

W ten właśnie sposób powstały mięsne lody, które w Nowym Jorku zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Od razu uspokajamy sceptyków: wbrew pozorom nie są to zamrożone kawałki, zmielonego mięsa. Lody w Springbone przygotowuje się na bazie bulionu, jednak smak i kolor zawdzięczają innym dodatkom, takim jak maliny, sok z granatów lub syrop klonowy.

Osoby, które miały okazję spróbować tego niezwykłego deseru twierdzą, że smak bulionu nie jest bardzo wyczuwalny. Jednak to nie o smak chodziło twórcom mięsnych lodów. Ich daniem powinniśmy jak najczęściej zjadać różnego rodzaju buliony ze względu na ich niezwykłe właściwości odżywcze.

W ofercie restauracji znajdują się także tradycyjne lody, jednak bulionowe sorbety cieszą się znacznie większą popularnością. Jak myślicie - taka moda może zawitać także do Polski?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 36

15 min
0
15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 985

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0