Norwegian Seafood Export Council

Norweska Rada ds. Eksportu Produktów Rybnych - NSEC jest organizacją powołaną w 1991 roku przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza, zarówno w Norwegii, jak i na świecie. Rada działa jako ciało doradcze ministerstwa i finansowana jest przez norweski przemysł ze środków pochodzących z podatku eksportowego.

Nadrzędnym zadaniem Rady jest umacnianie pozycji Norwegii jako eksportera ryb poprzez działania zmierzające do zwiększenia popytu na norweskie produkty rybne. Do statutowych działań NSEC należą: wydawanie licencji dla eksporterów, udostępnianie wszelkich niezbędnych informacji dla przemysłu oraz przygotowanie kampanii marketingowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. W zakresie kompetencji Rady leży również budowanie i utrzymanie pozytywnego wizerunku norweskich ryb i owoców morza poprzez prowadzenie proaktywnej polityki informacyjnej oraz tworzenie odpowiednich programów.

NSEC prowadzi działania na rynkach kilkunastu państw. Główna siedziba oraz biura administracyjne znajdują się w Tromso, w Norwegii. Rada posiada również oddziały regionalne m.in. w: Niemczech (Hamburg), Francji (Paryż), Włoszech (Mediolan), Hiszpanii (Madryt), Rosji (Moskwa), Brazylii (Rio de Janeiro), Japonii (Tokio), Singapurze i Chinach (Pekin).

W Polsce NSEC prowadzi działania marketingowe od 1997 roku, stawiając sobie za cel zwiększanie świadomości Polaków na temat walorów zdrowotnych norweskich ryb i korzyści wynikających z ich konsumpcji. Wraz z początkiem tego roku koordynacje nad działaniami prowadzanymi w Polsce przejął oddział w Hamburgu, który zajmuje się również rynkami: niemieckim, belgijskim oraz holenderskim.

NSEC koncentruje swoją działalność na pięciu obszarach:

Marketing

Celem działań marketingowych, podejmowanych przez Radę, jest zwiększenie popytu na produkty rybne z Norwegii. NSEC tworzy kampanie marketingowe wspierające sprzedaż produktów, a także wspiera indywidualne działania promocyjne norweskich eksporterów. Dla poszczególnych kategorii produktów stworzone zostały zespoły doradcze, zapewniające kontakty z branżą.

Analiza Rynku

Rada zapewnia eksporterom i firmom z branży dostęp do szczegółowych badań, analiz rynkowych oraz informacji niezbędnych dla podejmowania decyzji o ekspansji, a także prowadzenia działalności na danym rynku. W tym celu NSEC ściśle współpracuje z innymi uczestnikami rynku, organizacjami, lokalnymi i norweskimi władzami oraz międzynarodowymi instytutami badawczymi.

Dostęp do rynków zbytu

Jednym z podstawowych zadań NSEC jest zapewnienie norweskim podmiotom takich samych warunków na danym rynku, jakimi dysponuje lokalna konkurencja. Specjalny system zapewnia informacje na temat kwot importu, stawek celnych i warunków handlu na danym obszarze.

Public Relations

NSEC jako agencja marketingowa norweskiego przemysłu rybnego, stawia sobie za cel ochronę i budowanie jego pozytywnego wizerunku. Podejmuje wszelkie niezbędne kroki w przypadku kryzysu lub innych zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza - zarówno w kraju, jak i za granicą.

Zarządzanie kryzysowe

NSEC stara się zapobiegać ewentualnym kryzysom. W przypadku zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza przygotowuje plany mające na celu ochronę interesów norweskich eksporterów. Co więcej, Rada udostępnia niezbędne informacje oraz współpracuje z organizacjami międzynarodowymi, instytucjami i jednostkami badawczymi oraz władzami - zarówno norweskimi, jak i lokalnymi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
10
Sałatki Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...

Odsłon: 322

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7