Sezon na truskawki

Nigdy nie wyrzucaj "wąsów" kukurydzy

Długie włókna nazywane wąsami lub też znamionami kukurydzy, mają zaskakujący wpływ na zdrowie. Z tego względu nie powinniśmy ich wyrzucać.

Fot. 123RF/Picsel

Kupujesz świeże kolby kukurydzy, a przed ugotowaniem oczyszczasz je starannie z liści oraz charakterystycznych "wąsów". Miłośnicy kuchni meksykańskiej mogą wykorzystać liście, aby zrobić na przykład aromatyczne, meksykańskie tamale, jednak te drugie niemal natychmiast lądują w koszu. To duży błąd, ponieważ mają one zaskakujące właściwości i już od bardzo dawna są wykorzystywane w medycynie ludowej, jako naturalne lekarstwo na przykre dolegliwości.

Czym są "wąsy" w kukurydzy?

Charakterystyczne długie nitki, otaczające kolbę kukurydzy, występują w żeńskich kwiatostanach tej rośliny. W istocie są one nitkowatymi elementami słupka. Kiedy kukurydza zaczyna rosnąć, wraz z liśćmi znamiona otaczają ziarna, zabezpieczając je przed uszkodzeniami oraz ptakami. Niestety, kiedy kolby dojrzeją, wiele osób pozbywa się nitkowatych znamion, traktując je jako bezużyteczny element rośliny, który w najlepszym wypadku może posłużyć jako nawóz lub element dekoracyjny dla miłośników rękodzieła. Tymczasem okazuje się, że niepozorne "wąsy" mogą stać się remedium na wiele przykrych dolegliwości, o czym od dawna wiedzą osoby, zgłębiające tajniki medycyny naturalnej.

Reklama

Jakie właściwości mają znamiona kukurydzy?

Najcenniejszą substancją, jaką znajdziemy w kukurydzianych "wąsach", są flawonoidy czyli bardzo silne antyoksydanty, które wspierają usuwanie toksyn z organizmu, zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych oraz przyspieszają proces regeneracji komórek organizmu. Dodatkowo, znamiona kukurydzy zawierają w sobie sporą dawkę białek, witamin oraz składników mineralnych.

Medycyna ludowa zaleca stosowanie znamion w przypadku bólu mięśni, problemów z układem moczowym, krzepliwością krwi lub zbyt wysokim ciśnieniem. Bardzo często są wykorzystywane także, aby przywrócić prawidłową pracę nerek i wątroby. Bywają również traktowane jako remedium na skołatane nerwy, brak apetytu i problemy żołądkowe.

Jak przygotować napar ze znamion kukurydzy?

Aby wykorzystać właściwości znamion kukurydzy, należy przygotować z nich leczniczy napar. W tym celu powinniśmy zalać kilka łyżek wysuszonych "wąsów" niedużą ilością wrzątku i odstawić do zaparzenia na kilkanaście minut. Po tym czasie powstanie herbatka, którą należy popijać między posiłkami. Bardzo ważnym jest, aby do takiego naparu nie dodawać cukru, gdyż jest on już sam w sobie dosyć słodki, a substancje słodzące mogą osłabić jego działanie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
7
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 196

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2