Ewa_Gotuje

Niezwykła moc anyżu

Anyż gwiaździsty jest stosowany od stuleci, nie tylko ze względu na swoje lecznicze właściwości. To również doskonały dodatek do dań. Wiedzą o tym zarówno Chińczycy, którzy tej przyprawy używają na potęgę, jak i Europejczycy, stosując go w dżemach, pieczywie, ciastach i likierach.

Fot. 123RF/Picsel

Mieszkańcy Azji od setek lat wykorzystują tzw. "ośmiokątny koper" nie tylko w kuchni, ale również w celach leczniczych. Za sprawą kupców, przyprawa ta w XVII wieku dotarła do Europy i bardzo szybko podbiła serca mieszkańców Starego Kontynentu. W Polsce została spopularyzowany przez benedyktynów, którzy wykorzystywali go do sporządzania leczniczych mikstur.

Czym jest anyż gwiaździsty?

Anyż to wysuszone owoce drzewa o nazwie badian, które występuje głównie w Azji. W łupinkach przypominających gwiazdki kryją się szaro-zielone ziarenka, o charakterystycznym smaku zbliżonym do lukrecji oraz kopru włoskiego. Znajdziemy w nich prawdziwe bogactwo prozdrowotnych substancji, takich jak chociażby cenne olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne. Warto jednak pamiętać, że ziarenka anyżu łatwo wietrzeją i tracą swoje właściwości, dlatego powinniśmy kruszenie je bezpośrednio przed podaniem.

Zaskakujące właściwości anyżu

W medycynie naturalnej anyż bardzo często wykorzystuje się do leczenia chorób dróg oddechowych. Jest niezastąpiony w przejściowej utracie głosu, przy chrypkach, zapaleniu oskrzeli i suchym kaszlu. Co więcej, ma silne działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze, dlatego skutecznie i szybko leczy różnego rodzaju infekcje.

Warto wiedzieć, ze anyż jest przyprawą, która pozwoli nam w prosty sposób poradzić sobie z przykrymi skutkami przejedzenia. Przyprawa ta pobudza produkcję soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwia trawienie, niweluje wzdęcia, niestrawność oraz skurcze żołądka. Stosuje się go także w leczeniu kolek oraz bóli reumatycznych.

Na tym jednak nie kończą się zastosowania tej przyprawy, gdyż nadaje się ona również do stosowania zewnętrznego. Kąpiel z dodatkiem olejku anyżowego ma działanie odstresowujące, rozluźniające oraz przeciwbólowe. Na bazie anyżu oraz niezbyt silnego roztworu spirytusu możemy również przygotować płyn, który skutecznie zwalcza komary, pchły oraz kleszcze.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Zastosowanie w kuchni

Anyż gwiaździsty zbiera się na przełomie lipca i sierpnia. Dojrzałe i wysuszone owoce trafiają wtedy do naszych kuchni. Potem, w formie całych, rozdrobnionych albo zmielonych owoców, dodaje smaku wielu daniom. Przechowywany w szczelnych pojemnikach, zachowuje swój aromat na wiele miesięcy. Szczególnie popularny w kuchni chińskiej, wzbogaca azjatyckie dania z kurczaka i wołowiny. Stanowi również bardzo ciekawy dodatek do zup i sosów.

Jednak zastosowanie tej przyprawy nie ogranicza się wyłącznie do dań azjatyckich. Z biegiem lat Europejczycy nauczyli się wykorzystywać ją do przygotowywania własnych dań. Dlatego też nie powinna nikogo dziwić obecność anyżu w marynatach do mięs, kompotach owocowych, czy też likierach.

Anyż gwiaździsty jest chętnie wykorzystywany do produkcji pieczywa: bułek, ciast, ciasteczek. Doskonale aromatyzuje cukierki, budynie i sosy do ryb. Świetnie się komponuje zarówno z czerwoną kapustą, szpinakiem, jak i marchewką i burakami.

Sprawdź, jak wykorzystać anyż w przygotowaniu dań. Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 2058

15 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 177

15 min
2

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13