Ewa_Gotuje

Niewielkie liście o ogromnej mocy – regenerują wątrobę, oczyszczają organizm. Jak zrobić napar z liści poziomki?

Małe, niepozorne jednocześnie niezwykle aromatyczne owoce to prawdziwy letni rarytas. Poziomki, chociaż tak lubiane, nieczęsto goszczą w naszym menu. Jeżeli jednak należysz do tych szczęśliwców, którzy poziomkowe krzaczki mają w swoim ogrodzie, koniecznie musisz poznać właściwości tej rośliny. W kuchni wykorzystać możesz nie tylko owoce, ale i liście. Sprawdź, co zrobić z liści poziomek.

Dlaczego warto pić napar z liści poziomki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Słodkie poziomki zaczynają pojawiać się już w czerwcu, nie brakuje w nich witaminy A, B6, C, E oraz K, a także minerałów, takich jak: potas, żelazo, fosfor czy wapń. Jedzenie poziomek to sposób na wsparcie odporności organizmu, zawierają także flawonoidy, który mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także przypisuje się im właściwości przeciwnowotworowe. Mają również działanie antybakteryjne oraz moczopędne. Co więcej, poprawiają przemianę materii. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że nie tylko owoce kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości, w liściach również znajdziesz całą gamę cennych substancji. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają liście poziomki oraz jak wykorzystać je w kuchni.

Sprawdź także: Jest tak zdrowe, że można jeść codziennie. Jak przygotować oczyszczający koktajl z kiwi?

Czy można jeść liście poziomki?

Liście poziomki można z powodzeniem wykorzystać w naparach, wywarach oraz herbatkach, które będą mieć lecznicze właściwości na organizm. Co więcej, mogą wzmocnić smak potraw, niektórzy używają ich jako przyprawę do mięsnych lub warzywnych potrawek oraz zup. 

Kiedy zbierać liście poziomki?

Na zbieranie liści poziomek warto wybrać słoneczny dzień bez deszczy. Można zbierać je przez cały okres wzrostu rośliny, należy zbierać całe liściem bez widocznych uszkodzeń oraz ogonków. Należy wybierać miejsca oddalone od dróg oraz zabudowań. Liście poziomki należy suszyć na papierze w przewiewnych, zacienionym miejscu. 

Jakie właściwości mają liście poziomki?

Poziomkowe liście w swoim składzie zawierają garbniki, dlatego napar z nim przygotowany warto stosować przy problemach z układem pokarmowym, będą pomocne w przypadku niestrawności oraz biegunek. Znajdziemy w nich także flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne, pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników, wspierają pracę układu krążenia, działają antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Herbata z liści poziomki polecany jest także osobom, które borykają się z nadciśnieniem, chorobami serca, co więcej, ma również właściwości przeciwmiażdżycowe.  

Napar na bazie liści poziomek będzie miał działanie moczopędne, korzystnie zadziała również na układ nefrologiczny, wspomoże pracę nerek, dróg moczowych, a także pęcherza. W medycynie ludowej stosowano je w przypadku: biegunek, kamicy żółciowej, czy gruźlicy. Napar z liści poziomki poleca się także dla osób, które zmagają się z wirusowym zapaleniem wątroby.

Liście poziomki mogą przydać się również, kiedy dopadnie cię przeziębienie oraz infekcje gardła. Płukanka z nich przygotowania pomoże złagodzić ból oraz zadziała przeciwzapalnie. Sprawdzą się również przy infekcjach, ponieważ mają właściwości antybakteryjne. Dodatkowo napar z liści poziomek warto stosować w celu wsparcia procesu odchudzania, ponieważ ma właściwości przyspieszające przemianę materii. 

Napar z liści poziomki można stosować również zewnętrznie na skórę, działa antyseptycznie, dlatego można stosować go w celu łagodzenia wyprysków i zmian skórnych. 

Co zrobić z liści poziomek?

Z poziomkowych liści warto zrobić napar. Będziesz potrzebować: łyżeczki suszonych liści oraz 220 ml gorącej wody. Susz wsyp do kubka, zalej wodą, a następnie przykryj spodeczkiem i odczekaj około 10 minut. Napar można pić dwa do trzech razy dziennie przed lub po posiłku, będzie pomocny w procesie utraty zbędnych kilogramów, a także pomoże chronić organizm przed miażdżycą i kamicą nerkową. 

Możesz również przygotować z nich wywar. Do garnka wsyp łyżkę suszu z liści poziomki, zalej je 250 ml wrzątku, gotuj przez pięć minut, a następnie przykryj garnek pokrywką i odstaw na kwadrans. Pij po pół szklanki raz do dwóch razy dziennie. Wywar świetnie działa na jelita, pomaga przy zaparciach i biegunkach. Można także stosować go zewnętrzne do przemywania skóry, a także wykorzystać jako płukankę na bolące gardło. 

Źródła: sekrety-zdrowia.org, medonet.pl 

Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »

Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »

Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »

Autor: Anna Hutek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13