Sezon na truskawki

Nie wyrzucaj łupin z cebuli! Przydadzą się przy infekcjach i grypie

Wyrzucanie łusek cebuli to błąd nagminnie popełniany przez Polaków. Należy tego unikać, ponieważ łupiny cebuli pod względem zawartości witamin znacznie przewyższają samo warzywo. Podpowiadamy więc, jak w pełni wykorzystać ten naturalny skarb, przygotowując domowy napar z łupin cebuli.

Łupiny z cebuli | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cenne właściwości łupin cebuli. To skarb dla zdrowia i urody

O tym, że cebula jest skarbnicą cennych składników odżywczych, wie niemal każdy. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że łuski rośliny mogą zawierać nawet więcej witamin niż ona sama.

Właściwości łupin cebuli czynią je naturalnym antyoksydantem, a także lekiem o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyalergicznym czy przeciwmiażdżycowym. To dlatego, że zawierają one dużą dawkę kwercetyny, która w tej postaci jest dobrze przyswajalna dla organizmu.

Łuski cebuli są co prawda niejadalne, jednak spożywane w formie naparu pozwalają nam utrzymać organizm w dobrej kondycji i wzmocnić odporność z uwagi na zawartość:

  • Błonnika pokarmowego
  • Flawonoidów
  • Związków siarkowych
  • Wapnia
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Selenu
  • Potasu
  • Chromu

Z uwagi na powyższe, „herbatkę” z łupin cebuli zaleca się osobom zmagającym się z zaburzeniami układu pokarmowego, problemami ze snem oraz wszystkim tym, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.

Napar możemy wykorzystać również z korzyścią dla naszej urody, np. w formie płynu przemywania twarzy. Taki naturalny tonik powinien złagodzić stany zapalne skóry i wypryski. Bez obaw można również przecierać nim popękane pięty.

Jak zrobić napar z łupin cebuli we własnym domu?

Aby przygotować domowy napar z łupin cebuli, należy gotować łuski w litrze wody przez około kwadrans tak, aby doprowadzić je do wrzenia. Później napój wystarczy jedynie odcedzić i poczekać, aż ostygnie.

Jak pić napar z łupin cebuli tak, aby służył organizmowi?

Taką „herbatkę najczęściej zaleca się pić wieczorem, tuż przed snem, ponieważ wycisza nas ona i ułatwia nam zasypianie.

Można jednak sięgać po nią o dowolnej porze w ciągu dnia, w wersji solo lub z dodatkiem miodu dla smaku. Pierwsze zmiany w naszym organizmie powinniśmy zauważyć już po kilku tygodniach tej zdrowotnej kuracji. 

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 107

60 min
1
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 77

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2