Ewa_Gotuje

Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane są od stuleci, a w kuchni jest wykorzystywany na wiele sposobów. Podpowiadamy, na co pomaga ta bylina i co można z niej zrobić.

Dlaczego warto stosować podbiał? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Okres przejściowy pomiędzy zimą a wiosną, to czas, kiedy często łapie nas przeziębienie lub grypa. Pojawia się wówczas ból gardła i uporczywy kaszel. Warto sięgnąć wówczas po naturalny syrop z podbiału. Jakie właściwości ma ta roślina, na co pomaga, oraz jak zrobić syrop z podbiału? Podpowiadamy. 

Sprawdź także: Stosowano ją już w XII wieku. Najlepiej sprawdza się przy odchudzaniu, przeziębieniu i grypie

Jak wygląda podbiał pospolity?

Podbiał zwany też jest często pobiałką, oślą stopą czy końskim kopytem. Występuje naturalnie w Europie i północnej Azji, należy do rodziny astrowatych. Kwitnie na żółto, a jego kwiaty składają się z drobnych, szpicowatych płatków, które po kwitnieniu zamieniają się w puch.  

Łodyga podbiału osiągnąć może maksymalnie 30 cm, a liście u tej rośliny pojawiają się dopiero po kwitnieniu kwiatów. Bylina rozrasta się za pomocą kłączy i jest łudząco podobna do mlecza. Czym różni się od mniszka lekarskiego? Podbiał od mniszka lekarskiego odróżniają liście duże, sercowate, owłosione od spodu.  

Kiedy zbierać podbiał? Z podbiału w medycynie i w kuchni wykorzystuje się kwiaty i liście. Kwiaty należy zbierać wczesną wiosną, w marcu, kiedy bylina kwitnie. Kwiaty zbieramy bez szypułek. Po kwitnieniu roślina wypuszcza liście, które mają dużo więcej właściwości zdrowotnych, niż kwiaty. Najlepiej zbierać je, kiedy są jeszcze młode, w okolicach kwietnia. Liście, na których pojawiły się już brązowe plamy, mają mniej właściwości leczniczych. Zbierając liście podbiału najlepiej od razu pozbawiać je ogonków.  

Jakie właściwości ma podbiał?

Właściwości lecznicze podbiału wykazują zarówno kwiaty, jak i liście. Doceniali je już starożytni, wykorzystując roślinę w walce z chorobami układu oddechowego. Podbiał zawiera inulinę, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, flawonoidy i fitosterole. Minerały występujące w tej roślinie to żelazo, potas, wapń, sód, cynk i miedź. Wszystko to czyni podbiał rośliną szeroko wykorzystywaną w medycynie i ziołolecznictwie.

Na co pomaga podbiał? 

Ze względu na swoją bogatą zawartość podbiał do dziś jest składnikiem wielu leków. W medycynie ludowej wykorzystywany jest od ponad dwóch tysięcy lat. Podbiał zawiera śluz, który ma właściwości wykrztuśne, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu kaszlu. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, a długotrwałe stosowanie jej może pomóc zapobiegać nowotworom. Łacińska nazwa podbiału brzmi Tussilago farfara, słowo “tussilago” wywodzi się od słowa “kaszel”. Już starożytni bowiem wiedzieli, że ta roślina pomaga na suchy kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych. W medycynie ludowej bylinę wykorzystywano też do leczenia chorób skórnych i obrzęków.  

Jak zrobić syrop z podbiału?

Składniki

  • 200 g kwiatów i łodyg podbiału, 
  • 220 ml wody,
  • 2-3 łyżki wódki,
  • cukier.

Zebrane kwiaty i łodygi wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz. Pokrój je dosyć drobno, przełóż do czystego i wyparzonego słoika, wlej alkohol, zakręć i odstaw na pół godziny. Następnie zagotuj wodę w garnku, wyłącz grzanie i wrzuć do wody zioła ze słoika. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na cały dzień. Po tym czasie przecedź miksturę, gotowy syrop zlej do czystego słoika. Możesz zrobić wersję pasteryzowaną, wówczas wsyp około dwóch-trzech łyżek cukru. Jeżeli nie chcesz pasteryzować syropu, wsyp taką ilość cukru ile uzyskałeś płynu, proporcje jeden do jednego. 

Co można zrobić z podbiału? 

Podbiał jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie w różnych formach. Można z niego robić soki, syrop czy herbatę. Dodany do nich miód nie tylko poprawi ich smak, ale również wzmocni działanie lecznicze.  

Herbata z podbiału 

Łyżkę suszonych liści podbiału zalej szklanką wrzątku, gotuj przez trzy minuty na małym ogniu. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Herbatę należy popijać 3 razy dziennie między posiłkami. Pomaga w chrypkach, kaszlu i nieżytach gardła. Herbata zadziała lepiej, jeśli do suszonych liści podbiału dorzucisz też łyżkę prawoślazu.  

Sok z podbiału

Świeże liście i kwiaty podbiału wrzuć do sokowirówki. Uzyskany sok wymieszaj ze spirytusem w proporcji 1:1, przelej do butelki i przechowuj w lodówce. Dodawaj 30 kropli soku na kieliszek ostudzonej wody, pij 3 razy dziennie po posiłku. Sok z podbiału pomoże na nieżyty górnych dróg oddechowych.  

Podbiał w kuchni  

Liście podbiału można wykorzystać również w kuchni. W Rumunii robi się z nich gołąbki, które są świetnym zamiennikiem dla liści kapusty. Oczywiście gołąbki z podbiału będą nieco mniejsze, nieco podobne do gołąbków z liści winogron. Liście podbiału bez łodyżek należy zblanszować, a następnie zawijać w nie farsz owłosioną częścią liści do wewnątrz. Może to być tak jak w Rumunii ryż z czosnkiem, tymiankiem, orzeszkami pinii i cytryną. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ryżu dodać mięso czy suszone pomidory oraz ulubione przyprawy. W Rumunii takie mini gołąbki podaje się z ziemniakami i śmietaną.  

Źródła: smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »

Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Materiał po raz pierwszy ukazał się: 10.06.2023

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 160

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 81

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1207

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13