Sezon na truskawki

Nazywany jest „królem przypraw”, nie pasuje tylko do deserów. Jakie właściwości ma estragon?

Choć jest znaną przyprawą w kuchni wielu europejskich państw, niewiele osób wie, jakie właściwości lecznicze ma estragon. Tymczasem roślina poprawia trawienie, działa moczopędnie i przeciwnowotworowo. Warto poznać jej zastosowanie i najlepsze dania, do których można ją wykorzystać.

Zastosowanie estragonu w kuchni jest szerokie. Najlepiej sprawdzą się młode liście | Fot. Canva Pro // Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy to nieodłączny element w kuchni - dodają daniu smaku i wyrazistości. Wiele z nich, w tym estragon, mają jednak też prozdrowotne właściwości. Wspomniane zioło zredukuje przykre objawy przeciążenia żołądka, oczyści organizm ze szkodliwych substancji i wesprze podczas infekcji. Dowiedz się, co przyprawia się estragonem i do jakich dań najlepiej pasuje.

Sprawdź także: Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Z tym dodatkiem to poezja smaku

Co to jest estragon?

Estragon to roślina z rodziny astrowatych, która nazywana jest także smoczym lub wężowym zielem czy bylicą dragankiem. Określenie najprawdopodobniej wywodzi się z jej „wijącego się” kształtu albo zastosowania - kiedyś używano jej po ukąszeniach węży. Uprawiana głównie w Europie (Hiszpanii, Włoszech, Francji), Azji i Ameryce Południowej. Ze względu na liczne właściwości estragon hodowany jest zarówno na przyprawę kuchenną, jak i do celów leczniczych. 

W Europie estragon określa się mianem „króla przypraw” - jego zielone i lancetowate, podłużne liście są bogate w wiele składników odżywczych, a kucharze doceniają smak i uniwersalność zioła. Do gotowania używa się zarówno świeżej, jak i suszonej rośliny.

Należy pamiętać, że spożywanie estragonu jest bezpieczne dla wszystkich oprócz przyszłych mam - w czasie ciąży może doprowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi, a w konsekwencji przedłużyć krwawienie w czasie porodu.

Jakie właściwości lecznicze ma estragon?

Choć najwięcej osób estragon kojarzy wyłącznie z gotowaniem, warto wiedzieć, że roślinę używa się również w celach zdrowotnych. Smocze zioło zawiera m.in. olejki eteryczne, fitosterole czy flawonoidy, które korzystnie oddziałują na organizm. 

Jakie właściwości lecznicze ma estragon?

  • Usprawnia procesy trawienne, łagodzi stany zapalne żołądka, objawy choroby wrzodowej i poprawia apetyt,

  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, żółciopędnie i rozkurczowo,

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, oczyszczając organizm z zalegających szkodliwych substancji,

  • wspiera podczas infekcji - wzmacnia odporność, charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym, dostarcza witamin (A, C),

  • dostarcza organizmowi sporą dawkę antyoksydantów, które zwalczają działanie wolnych rodników, spowalniają starzenie się organizmu i działają antynowotworowo,

  • uzupełnia niedobory minerałów: magnezu, potasu, żelaza czy cynku,

  • uspokaja, odpręża i ułatwia zasypianie.

Co przyprawia się estragonem?

Zastosowanie estragonu w kuchni jest dość szerokie. Liście rośliny, stosowane podczas gotowania, cechują się korzenno-ziołowym smakiem i ze względu na ich moc, powinno się je dozować. Co przyprawia się estragonem?

To świetny dodatek do ryb, owoców morza, dań mięsnych (drobiowych, wieprzowych czy jagnięcych), zup i kremów, ale również duszonych warzyw (np. pomidorów i cukinii), ziemniaków i grzybów. Liście estragonu dodaje się także do omletów, podczas kwaszenia kapusty i ogórków czy podczas robienia domowej musztardy albo majonezu. Są częstą przyprawą podczas przyrządzania duxelle, czyli francuskiej bazy grzybowej do sosów.

W celach prozdrowotnych najczęściej jednak przygotowuje się napar, nalewkę lub ocet. Zioło dodaje się też do ciężkostrawnych posiłków, aby ułatwić i przyspieszyć trawienie. 

Zastosowanie estragonu w kuchni

Estragon ma lekko gorzki, nieco przypominający anyż, smak. Warto pamiętać, że w kuchni najlepiej sprawdzą się młode liście - te są jeszcze pełne przyjemnego aromatu. Im starsze zioło, tym bardziej gorzki posmak. Nie można ich również używać w zbyt dużej ilości oraz gotować przez długi czas - potrawa nabierze zbyt intensywnego smaku.

Wiesz już, co przyprawia się estragonem. Odkryj najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Pstrąg pieczony w estragonie

 Pstrąg pieczony w estragonie Zobacz przepis

Pstrąg pieczony w estragonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kurczak w marchewce z estragonem

 Kurczak w marchewce z estragonem Zobacz przepis

Kurczak z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczeń cielęca w estragonie

 Pieczeń cielęca w estragonie Zobacz przepis

Pieczeń cielęca w estragonie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kozi twarożek z estragonem

 Kozi twarożek z estragonem Zobacz przepis

Kozi twarożek z estragonem, kminkiem i szczypiorkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Udko z bażanta marynowane w tymianku z estragonem

 Udko z bażanta marynowane w tymianku z estragonem Zobacz przepis

Co przyprawia się estragonem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem

 Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem Zobacz przepis

Zupa krem z pieczonych buraków z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Papryka z estragonem po węgiersku

 Papryka z estragonem po węgiersku Zobacz przepis

Warzywa z estragonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: izielnik.pl, medonet.pl, akademiadietetyki.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »

Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »

Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85398

15 min
79
Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 180

30 min
0
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

133
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3