Napój z krainy szatana

Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu.

Fot. 123RF/Picsel

Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy.

Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał związane z nią bliskowschodnie zwyczaje. Wspominał między innymi o jej intensywnym, czarnym kolorze oraz o właściwościach leczniczych. Jednak nie wszystkim nowy napój przypadł do gustu. Chrześcijanie na przykład byli przekonani, że kawa jest dziełem szatana, ponieważ pochodzi z krajów arabskich, uważanych przez nich za szatańskie.

Popularność kawy zawdzięcza się największym wielbicielom małej czarnej, czyli Włochom. Jej nazwę "cafe" upowszechnił botanik i lekarz Prospera d'Alpino i stąd pojawiła się w podobnej formie w prawie wszystkich językach świata. Początkowo kawę pijano w domach, potem zaczęto pić ją w kawiarniach. Pierwsze europejskie kawiarnie zostały otwarte cztery wieki temu w Oksfordzie, Londynie i w Wiedniu. Pijanie kawy w kawiarniach było wówczas uznawane za snobizm, bowiem na "kawkę" spotykali się zazwyczaj słynni pisarze, myśliciele i malarze. Dziś nikt z nas nie wyobraża sobie spotkania z przyjaciółmi bez małej czarnej.

Espresso, cappuccino i latte macchiato

Włosi dzień rozpoczynają od kawy. Piją ją zazwyczaj w pośpiechu w drodze do pracy w niewielkich kawiarniach. Mając mało czasu, wybierają małą, mocną i czarną kawę, czyli espresso. Jej intensywny smak i aromat oraz przede wszystkim moc, pozwala stanąć na nogi każdemu. Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Głównie jest to brendy, grappa lub likier. Wartą spróbowania odmianą espresso jest espresso sorbet. To kawa wymieszana w szejkerze z kostkami lodu, czasami z dodatkiem mleka. W przeciwieństwie do klasycznego espresso nie podaje się jej w małej filiżance, a w szklance, której brzegi powinny być wysmarowane sokiem pomarańczowym i posypane brązowym cukrem. Brzmi zachęcająco.

Czym jednak byłyby kawiarnie włoskie bez słynnego na całym świecie cappuccino, którego nazwa oznacza dosłownie kaptur. Nazwa pochodzi od wyglądu tego napoju. Jest to po prostu nic innego jak espresso przykryte spienioną pianką z mleka. By jego smak był jeszcze lepszy, podawane jest z gałką lodów i posypane czekoladą lub kakao.

Następną przepyszną kawą jest latte macchiato, które dosłownie oznacza splamione mleko. Rzeczywiście tak jest, gdyż do podgrzanego mleka dodaje się niewielką ilość espresso. Efekt jest zachwycający. Otrzymujemy trójwarstwowy napój - na dole mleko, potem kawa i na samej górze piana. Często dodaje się jeszcze wiórki czekoladowe, kakao lub cynamon. Kawę sączy się słomką z przezroczystej szklanki.

Zawód poszukiwany: barista

Coraz bardziej popularny staje się również zawód baristy. Kim jest barista? Jest to miłośnik, wielbiciel ale przede wszystkim profesjonalny znawca kawy. Do uprawiania tego zawodu niezbędna jest wiedza na temat samej kawy jak również jej przygotowania. Baristów zatrudniają wszystkie dobre kawiarnie. Aby zostać baristą nie wystarczy jedynie umieć włączyć ekspres, trzeba również poznać wszystkie tajniki kawy. Barista powinien również rozpoznawać mieszanki kawowe, odpowiednio je mielić, znać obsługę wszystkich niezbędnych urządzeń i ozdabiać kawę tak, by była jeszcze bardziej kusząca. Nie jest to więc łatwa sztuka. Baristami zostają prawdziwi smakosze kawy, którzy nigdy nie przestają uczyć się nowych rzeczy, a kawa przez nich przyrządzona należy do najlepszych.

Dobra na serce i figurę

Często słyszy się o złych właściwościach kawy, że jest szkodliwa dla zdrowia, że się od niej uzależniamy. Jednak kawa nie tylko pobudza i poprawia nastrój, ale także ma wiele innych właściwości, które nie tyle nam nie szkodzą, co dobrze na nas wpływają. Zazwyczaj pije się kawę w przerwach w pracy, na przykład we Włoszech podczas siesty.

Ważna informacja dla pań: dzięki zawartym w kawie składnikom przyspiesza ona przemianę materii i sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ale to nic w porównaniu z tym co udowodnili naukowcy. Ci którzy piją kawę, obniżają ryzyko zachorowania na chorobę Alzhaimera o 65 procent i Parkinsona o 50 procent. Zmniejsza ona również ryzyko zachorowania na cukrzycę, chroni serce oraz nerki.

Opracowała: Ewa Czemerys

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 27455

30 min
39
60 min
4
Sałatki Sałata lodowa w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...

Odsłon: 181

15 min
4
Dania główne Nóżki z kurczaka pieczone

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...

Odsłon: 1179

15 min
14
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7