Sezon na truskawki

Największe śniadaniowe błędy Polaków

Jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniamy o poranku?

Jak nie powinno wyglądać śniadanie?    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Pomijamy

Największym błędem Polaków związanym ze śniadaniem jest... pomijanie go. Brak dawki energii o poranku przełoży się na mniej sprawne funkcjonowanie w ciągu dnia. I nie tylko!


dodaj przepisZnasz przepisy na pyszne śniadania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Niezjedzenie rano pożywnego śniadania prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. A to z kolei może wywołać ospałość, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. W ekstremalnych przypadkach hipoglikemia (czyli właśnie zbyt niski poziom cukru we krwi) może doprowadzić do tzw. śpiączki glikemicznej. Może się ona pojawić u osób z nieprawidłowo kontrolowaną cukrzycą (zarówno przy zbyt wysokim, jak i zbyt niskim poziomie glukozy we krwi). Ale zdarzają się przypadki, że dopiero zaburzenia świadomości związane z niedocukrzeniem są pierwszym rozpoznanym objawem cukrzycy.


Dieta dla cukrzyka. Kliknij!

Dieta dla cukrzyka. Kliknij!


Na śniadanie jemy ...drugie śniadanie

Zjedzenie śniadania ponad dwie godziny po przebudzeniu ma podobne skutki, jak jego pomijanie. Jeśli po raz kolejny złościmy się w pracy bez powodu albo nie jesteśmy w stanie wykonać powierzonego na zadania - zastanówmy się, jak tego dnia wyglądało nasze śniadanie.


Przesładzamy

Zbyt dużo węglowodanów na śniadanie to problem wielu osób. Ale nie chodzi tu o posłodzenie herbaty łyżeczką cukru! Najwięcej niepotrzebnych nam, ogromnych ilości cukrów, zjadamy w produktach, których byśmy o to nie podejrzewali. Do niewinnego ketchupu, pieczywa czy płatków dodawany jest cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Nie wspominając już o ewidentnie słodkich pączkach czy słodkich rogalikach - to są zwykłe desery, nie pełnowartościowe śniadania. Czytajmy etykietki, aby ustrzec się przed przesłodzeniem!

Pamiętajmy, że same proste węglowodany nie są w stanie zaspokoić głodu na długo. Jeśli dość szybko stajemy się głodni po śniadaniu - może być to wynikiem jedzenia głównie prostych węglowodanów, zamiast węglowodanów złożonych, tłuszczów i białek.


Przeczytaj więcej o syropie glukozowo-fruktozowym. Kliknij!

Przeczytaj więcej o syropie glukozowo-fruktozowym. Kliknij!


Jesteśmy niewolnikami mody

Modne są obecnie przeróżne śniadaniowe produkty - coraz bardziej popularne są np. płatki. O ile te pełnoziarniste są jak najbardziej zdrowym wyborem, to te słodzone, kolorowe, z ogromnym dodatkiem cukru - już nie. Podobnie rzecz się ma z popularnymi jogurtami, szczególnie tymi owocowymi. W wielu produktach tego typu zawartość cukru sięga kilku łyżeczek!

Śniadaniowe tosty to moda, która przywędrowała do nas z Ameryki. Bo któż nie lubi chrupiących i cieplutkich kanapek na śniadanie? Niestety, najczęściej do tostów wybieramy specjalne do nich przeznaczone pieczywo tostowe, które zawiera węglowodany proste (zamiast złożonych, obecnych w pieczywie pełnoziarnistym), tłuszcze utwardzane (czyli tłuszcze trans, o których pisaliśmy tutaj) i ...niewiele ponad to. Aha, jeszcze sporo sztucznych dodatków i ulepszaczy. Wielbicieli tego rodzaju pieczywa proponujemy zjedzenie takiej kromki bez opiekania.

Na nadmiar tłuszczu trzeba z kolei uważać przy niewinnie wyglądających serkach topionych czy kremowych, dla wielu osób sprawiających wrażenie lekkich i dietetycznych. Tłuszcze mogą stanowić aż 1/4 ich składu!


A co z poczciwą kanapką?

Kanapka może być zarówno bardzo złym, jak i bardzo dobrym śniadaniem. Jeśli znajduje się na niej masło i dżem, a sama jest zrobiona z białego pieczywa lub składa się z chleba tostowego i żółtego sera z ketchupem - nie jest najlepszym pomysłem na śniadanie. Co innego, jeśli wybierzemy np. pełnoziarniste pieczywo, chudy twarożek, szczypiorek i rzodkiewkę. Na wierzch można jeszcze posypać pestkami słonecznika. Kanapka idealna!


Kanapki nie muszą być nudne. Kliknij!

Kanapki nie muszą być nudne. Kliknij!


Czego nie jeść na śniadanie?

Jednym z najgorszych śniadaniowych wyborów są... płatki śniadaniowe, ale tylko niektóre. Chodzi o płatki smakowe, kolorowe, czekoladowe, czyli te, które najwięcej miejsca zajmują na półkach i są tak uwielbiane przez dzieci. Zawartość cukru w takich przysmakach jest mniej więcej taka sama jak w słodkich batonikach - sięga ponad 50 proc.! Czego więc lepiej unikać na śniadanie? Są to m.in.:

- kolorowe/smakowe płatki śniadaniowe,
- parówki,
- pieczywo tostowe,
- tanie pasztety,
- serki topione.

W skrócie śniadanie powinno zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe (np. grahamkę), produkty mleczne (np. jogurt naturalny), produkty zawierające zdrowe tłuszcze (np. orzechy) oraz warzywa lub owoce.


Pomysły na idealne śniadanie. Kliknij!

Pomysły na idealne śniadanie. Kliknij!

Zobacz też: Śniadanie do łóżka | Co jeść w pracy? | Śniadanie seryjnego mordercy

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
6
Sałatki Sałatka Cioci

Lekka sałatka z wykorzystaniem nowalijek. Smaku i aromatu dodaje tuńczyk , po...

Odsłon: 197

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...

Odsłon: 118

30 min
4
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 365

30 min
2
Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 65

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3