Najlepszy dodatek do smażonej wątróbki. Prosty patent, który rzadko stosujemy

Wątróbka to jeden z najpopularniejszych podrobów, które lądują na naszych talerzach. Odpowiednio przygotowana jest bardzo smaczna, a co więcej kryje się w niej mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Niestety, bardzo łatwo "zepsuć wątróbkę", przez co może być twarda i gorzka. Podpowiemy ci, jak smażyć wątróbkę, oraz co do niej dodać, aby była najlepsza.

Co dodać do wątróbki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Komponując swoje codzienne posiłki, starasz się wybierać zdrowe i wartościowe produkty? Jeśli tak, do swojego jadłospisu koniecznie włącz wątróbkę. Przede wszystkim znana jest z dużej zawartości żelaza, dlatego polecana jest osobom borykającym się z anemią. Znajduje się tu również witamina A, mająca duży wpływ na prawidłowe widzenie, oraz witaminy z grupy B, które między innymi dbają o nasz układ nerwowy. Jest świetnym źródłem wartościowego białka, które odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku. Ponadto jest dosyć niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się ok. 135 kcal. Spożywanie wątróbki korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, ze względu na zawartość koenzymu Q10. Jak widać jedzenie wątróbki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przed rozpoczęciem przygotowania obiadu, warto dowiedzieć się, jak smażyć wątróbkę, aby nie była twarda i nie pryskała na patelni. 

Sprawdź także: Delikatne, soczyste, doceniane przez koneserów dobrego mięsa. Jak przyrządzić policzki wieprzowe?

Jak smażyć wątróbkę?

Zanim zabierzesz się za smażenie wątróbki, musisz ją odpowiednio przygotować, między innymi należy ją umyć oraz pozbyć się wszelkich błonek. Ten krok jest szczególnie istotny w przypadku wątróbki wieprzowej lub wołowej. Warto również pokroić wątróbkę na równe kawałki, aby wszystkie usmażyły się mniej więcej w tym samym czasie. Patentem na to, aby wątróbka nie wyszła gorzka jest namoczenie jej przez kilka godzin w mleku, kefirze lub jogurcie.

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie ją osuszyć, warto użyć do tego ręcznika papierowego. Można obtoczyć ją w odrobinie mąki pszennej. Wątróbkę najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym, na przykład rzepakowym, przez około siedem minut. Obawiasz się, że wątróbka wyjdzie twarda? Wystarczy pamiętać o tym, aby posolić wątróbkę pod sam koniec smażenia, można również zrobić to dopiero, gdy wyląduje już na talerzu. 

Jak smażyć cebulę do wątróbki?

Chcesz przyrządzić wątróbkę z cebulką, ale nie wiesz kiedy ją dodać? Na patelni rozgrzej odrobinę olej, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, poczekaj, aż się zeszkli i nabierze złotego koloru, w międzyczasie możesz dodać łyżeczkę masła. Zdejmij cebulkę z patelni, odłóż na osobny talerz. Dopiero wówczas możesz wrzucić na patelnię odpowiednio przygotowaną wcześniej wątróbkę. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oleju. Cebulkę ponownie wrzucamy na patelnię pod koniec smażenia. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl/, odzywianie.wprost.pl/, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik Królewski

To tradycyjny polski sernik z dwoma warstwami ciasta kakaowego. Ten sernik ro...

Odsłon: 10537

30 min
41
Sałatki Młody bób z suszonymi pomidorami

Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...

Odsłon: 102

15 min
3
Zupy Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest przepyszna, kremowa i mocno grzybowa...

Odsłon: 1437

60 min
4
Śniadania Puszysty omlet serowy

Przygotowałam na dzisiejsze śniadanie omlet serowy. Omlet puszysty i bardzo s...

Odsłon: 271

15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9