Sezon na truskawki

Najlepsze surówki do obiadu. Zdrowe, wiosenne przepisy bez majonezu

Do jednych z najczęściej serwowanych przez mamy i babcie obiadów należy kotlet z ziemniakami. To pyszne i proste danie nie może obyć się oczywiście bez surówki. Można przyrządzić ją na wiele sposobów. W zależności od tego, jakie składniki dodamy, oraz jak ją doprawimy nasz obiad nabierze innego charakteru. Poniżej znajdziesz 8 pysznych przepisów na surówki do obiadu.

Przepisy na zdrowe surówki bez majonezu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dietetycy zalecają, aby w ciągu dnia spożywać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców. Dobrym sposobem na włączenie ich do jadłospisu jest podawanie surówek do obiadu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz zapewnia większą sytość po posiłku. Dodatkowo warzywa zawierają cenne antyoksydanty, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Sprawdź, co dodać do surówki do obiadu, oraz jakie przyprawy będą do niej pasować.

Sprawdź także: Nie tylko na wielkanocny stół. Posiej, a potem zrób pastę, jajecznicę i dorzuć do mięsa

Jakie przyprawy dodać do surówki? 

Tak naprawdę wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji. W większości przepisów na surówki znajdziemy oczywiście sól i pieprz. Jeśli lubisz pikantne dania dopraw swoją surówkę odrobiną chili. Dla fanów wyrazistych smaków dobrze sprawdzi się suszony czosnek oraz cebula.

Jeżeli po posiłku często borykasz się z problemami trawiennymi, koniecznie sięgnij po zioła, między innymi: oregano, kminek, tymianek, rozmaryn, czy majeranek. Do dań kuchni azjatyckiej świetnie pasują: cynamon, suszony imbir, czy kurkuma, które dodatkowo mają właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Nie zapomnij również o świeżej zieleninie: bazylii, mięcie, kolendrze, a także szczypiorku, czy koperku. 

Przepis na surówki do obiadu

Przygotowanie obiadowych surówek jest banalnie proste, poradzą sobie z tym nawet najwięksi laicy. Najważniejsze jest to, aby używać świeżych składników. Warto również przyrządzać takie ilości surówki, aby zjeść ją od razu. Co prawda, możesz przełożyć ją do pojemnika i schować na później do lodówki. Jednak nie będzie ona tak smaczna, prawdopodobnie owoce i warzywa puszczą soki, przez co straci na konsystencji i estetyce.

Surówka z białej kapusty do obiadu z jogurtem greckim 

Składniki

  • pół główki białej kapusty, 
  • jabłko, 
  • marchew, 
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sok z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz.

Drobno poszatkuj kapustę, marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do miski, dodaj jogurt grecki i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru, dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj. 

Surówka do obiadu z sosem vinegret

Składniki

  • kapusta pekińska, 
  • 3 łodygi selera naciowego, 
  • 1 jabłko.

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • sól i pieprz. 

Kapustę pekińską poszatkuj, dodaj pokrojonego w półksiężyce selera naciowego oraz jabłko pokrojone w cienkie talarki. W miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Wlej sos do surówki i wszystko wymieszaj. 

Surówka z marchewką i jabłkiem 

Składniki

  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duże jabłko, 
  • 1/2 pomarańczy,
  • odrobina soku z cytryny, 
  • pół łyżeczki kurkumy. 

Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż wszystko do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej go do reszty składników. Dodaj nieco soku z cytryny i kurkumę. Wszystko wymieszaj. 

Surówka do obiadu z ogórkiem 

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej,
  • 2 duże ogórki zielone, 
  • 5 łyżek jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • garść liści mięty,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Sałatę posiekaj, możesz także porwać ją palcami. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. Przełóż warzywa do miski. Dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, bazylię i oregano, oraz posiekane liście mięty. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wszystko wymieszaj. 

Surówka z kalafiora 

Składniki

  • mała główka kalafiora, 
  • pęczek koperku, 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina soku z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku.

Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce, przełóż go do miski. Dodaj posiekany koperek, jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wciśnij także nieco soku z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotowe. 

Azjatycka surówka z ogórkiem

Składniki

  • kapusta pekińska, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 papryka, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • cebula dymka. 

Sos: 

  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki soku z limonki, 
  • szczypta chili,
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Kapustę pekińską drobno posiekaj. Marchew, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski. Do miseczki dodaj masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekany imbir, szczyptę chili, wszystko wymieszaj. Sos wlej do miski z warzywami, wsyp drobno pokrojoną dymkę, wszystko wymieszaj. 

Surówka z burakiem 

Składniki

  • 1/4 główki młodej kapusty,
  • 2 buraki,
  • 2 marchewki
  • pęczek zielonej pietruszki, 

Sos: 

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu, 
  • sól i pieprz.

Kapustę posiekaj, buraki i marchew zetrzyj na tarce i wrzuć do miski. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, dopraw solą i pieprzem, wlej sos do warzyw. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. 

Prosta surówka z pora

Składniki

  • biała część pora,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Białą część pora pokrój w półplasterki, włóż go na sitko i przelej wrzątkiem. Kiedy przestygnie dodaj go do miski, wlej oliwę, sok z cytryny, wsyp cukier, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj. 

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 426

30 min
5
Napoje Koktajl na kolację

Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...

Odsłon: 85655

15 min
79

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

134
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3