Sezon na truskawki

Najlepsze desery z kiwi

Kiwi pochodzi z Chin, a na masową skalę uprawiane jest w Nowej Zelandii. Czemu swoją nazwę dzieli z pewnym ptakiem i dlaczego nazywane jest superowocem?

Najlepsze desery z kiwi| Fot. 123RF/Picsel

Właściwie kiwi to agrest chiński porastający pnącza o skomplikowanej nazwie akitinidia. Gdy roślina trafiła do Nowej Zelandii, gdzie obecnie jest uprawiana, mieszkańcy ochrzcili ją mianem kiwi. Brązowe, owalne owoce, pokryte skórką z delikatnym meszkiem do złudzenia bowiem przypominają ptaki zamieszkujące właśnie Nową Zelandię.

Ze względu na swe przebogate wartości odżywcze kiwi zalicza się do grupy superfood, czyli nadzwyczaj zdrowych pokarmów. Kiwi w tej honorowej loży dzieli miejsce z orzechami, ziarnami, ciemnozielonymi warzywami, jak brokuły czy brukselka, a także z burakami, słodkimi ziemniakami oraz rybami - łososiem, makrelą oraz sardynkami. Na czym polega wyjątkowość kiwi?

100 gramów tego zielonego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W kiwi znajduje się aż 90 mg tej witaminy, a to więcej niż w takiej samej ilości pomarańczy. Poza C kiwi zawiera znaczne ilości witaminy K, która odpowiada za stan naszych kości, ich gęstość i tym samym chroni przed urazami. Dodatkowo kiwi, w przeciwieństwie do większości owoców, zawiera wapń. Na uwagę zasługuje także witamina K - rzadko spotykana w owocach - będąca naturalnym antyoksydantem. K chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia proces starzenia.

Owoce kiwi zawierają także znaczne ilości kwasu foliowego, kluczowego dla kobiet w ciąży, a także dla osób z tendencjami do anemii. W uporaniu się z anemią pomoże także obecna w kiwi miedź, która stymuluje powstawanie czerwonych krwinek. Magnez i potas - również obecne w kiwi - ochronią nas przed skurczami mięśni oraz uczuciem niepokoju oraz pomogą w koncentracji.

Na dobre samopoczucie mają też wpływ, zawarte w zielonych owocach, inozytol oraz serotonina. Substancje te, kolejno, wspomagają pracę neuroprzekaźników oraz podnoszą poziom hormonu szczęścia. Co to oznacza? Spożywanie kiwi może uwolnić nas od obniżonego nastroju, a nawet wspomóc w walce z depresją.

Przez wzgląd na swoje liczne właściwości norwescy naukowcy uznali, że kiwi może być doskonałą alternatywą dla aspiryny. Jak twierdzą, spożywanie 2-3 owoców dziennie zapobiega ryzyku powstawania zakrzepów i to bez skutków ubocznych, z którymi trzeba się liczyć zażywając aspirynę. Naukowcy z Nowej Zelandii z kolei donoszą o antyrakowych właściwościach owocu. Nie tylko chronią one przed mutacją genów, ale mogą mieć pozytywny wpływ na uszkodzone DNA i tym samym hamować rozwój komórek nowotworowych.

Kiwi jest dobre także dla naszej urody. Zawarte witaminy, wspomniana już C i K, a także A i E spowalniają procesy starzenia i dbają o młody wygląd naszej skóry. W kiwi znajdziemy także cynk, który doskonale radzi sobie ze zmianami trądzikowymi oraz wspomaga zmagania z rozstępami. Pestki wykorzystuje się do peelingów, a z całych owoców możemy sporządzić maseczki nawilżające, oczyszczające, czy ściągające...

No i pamiętajmy, że w 100 g kiwi znajduje się tylko 56 kcal oraz spora porcja błonnika - przyjaciela każdej diety! A co można zrobić z kiwi? Koktajle, sorbety, musy, tarty, sosy, sałatki owocowe oraz warzywne... Możliwości właściwie są nieograniczone. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie tego owocu, którymi podzielili się z nami użytkownicy Smakera.

1. Torcik kiwi

 Torcik kiwi Zobacz przepis

Torcik kiwi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Limonkowy torcik z kiwi

 Limonkowy torcik z kiwi Zobacz przepis

Limonkowy torcik z kiwi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bananowy song

 Bananowy song Zobacz przepis

Bananowy song/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Deser owsiany z kiwi

 Deser owsiany z kiwi Zobacz przepis

Deser owsiany z kiwi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sernik z truskawkami i kiwi

 Sernik z truskawkami i kiwi Zobacz przepis

Sernik z truskawkami i kiwi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jogurtowe ciasto z kiwi

 Jogurtowe ciasto z kiwi Zobacz przepis

Jogurtowe ciasto z kiwi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto piankowe z soczystym kiwi

 Ciasto piankowe z soczystym kiwi Zobacz przepis

Ciasto piankowe z soczystym kiwi/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciasto z bananem, kiwi i delicjami

 Ciasto z bananem, kiwi i delicjami Zobacz przepis

Ciasto z bananem, kiwi i delicjami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tort owocowy bez pieczenia

 Tort owocowy bez pieczenia Zobacz przepis

Tort owocowy bez pieczenia/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tort bezowy z cytrusami

 Tort bezowy z cytrusami Zobacz przepis

Tort bezowy z cytrusami/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
60 min
2
30 min
1
Ciasta Spód do tarty na słodko

Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...

Odsłon: 113

30 min
2
Desery Kruche sezamki do kawy

Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...

Odsłon: 134

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2
Ewa gotuje Przedwakacyjne porządki w kuchni Ewy Wachowicz

To już koniec tego sezonu „Ewa Gotuje”. Prowadząca zabrała się za przedwakacyjny przegląd spiżarni i na bazie przetworów przygotowała pyszną zupę p...

4