Na problemy z jelitami, bolące stawy, wypadanie włosów. Przepis na bulion kolagenowy od Ewy Szabatin

Chcesz wzmocnić odporność oraz zadbać o wygląd i kondycję skóry? Wcale nie musisz sięgać po apteczne suplementy. Wystarczy, że przygotujesz bulion kolagenowy. Przepis na tę miksturę przedstawiła na swoim Instagramie Ewa Szabatin. W poniższym artykule podpowiemy ci jak go zrobić, kto powinien go pić oraz jak przechowywać bulion kolagenowy.

Dlaczego warto pić bulion kolagenowy? | Fot.123RF/Picsel/ VIPHOTO/East News

Spis treści: 

Bulion kolagenowy to nic innego jak wywar przygotowywany na kościach i chrząstkach, dodaje się do niego również sporą ilość jarzyn, takich jak marchewka, seler czy pietruszka oraz przypraw, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. Taka zupa to samo zdrowie. Przepis na bulion kolagenowy udostępniła na swoim instagramowym profilu Ewa Szabatin, znana tancerka, mistrzyni Polski, która na swoim koncie na Instagramie dzieli się przepisami oraz radami dotyczącymi zdrowego stylu życia. Sprawdź, na co pomaga bulion kolagenowy oraz dlaczego warto go pić. 

Sprawdź także: Pasta kanapkowa na jesienną chandrę. Jest pełna wartościowego białka i zdrowych tłuszczów

Na co pomaga bulion kolagenowy?

Jakie właściwości ma bulion kolagenowy? Jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, minerałów, takich jak: wapń, magnez, siarka czy potas, a także kolagenu i kwasu hialuronowego. Zawiera także cenne aminokwasy, w tym glutaminę, a także prolinę, która działa wzmacniająco na skórę oraz glicynę, o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Picie bulionu kolagenowego korzystnie wpływa na układ odpornościowy, warto pić go w okresie jesienno-zimowym, aby chronić się przed przeziębieniem i grypą. Ma także właściwości zmniejszające stany zapalne. 

Ponadto picie bulionu kolagenowego wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wspiera trawienie, zapewnia prawidłową pracę jelit, a także pomaga zapobiegać wzdęciom. Korzystnie wpływa także na pracę wątroby. Poleca się go również osobom, u których występują alergie pokarmowe. Warto podkreślić również wpływ bulionu kolagenowego na kondycję skóry, nadaje jej jędrność i elastycznosć, pomaga także wzmocnić włosy i paznokcie. Co, więcej, zawarty w nim siarczan chondroityny, pomaga zadbać o prawidłową pracę stawów, natomiast glukozamina wzmacnia chrząstkę stawową. 

Bulion kolagenowy – przepis Ewy Szabatin

Do przygotowania bulionu kolagenowego, będziesz potrzebować: dwa litry wody, półtora kilograma kości i chrząstek, trzy marchewki, dwie pietruszki, spory kawałek selera, dwie cebule, pięć ziaren ziela angielskiego, dziesięć ziaren pieprzu, cztery liście laurowe, główka czosnku, sól oraz łyżka octu jabłkowego. 

Zacznij od dokładnego umycia kości, następnie włóż je do garnka. Wlej zimną wodę oraz wlej ocet. Czosnek obierz, a następnie wrzuć do całości wraz z przyprawami. Gotuj na niewielkim ogniu od ośmiu do dwunastu godzin, na 30 minut przed końcem dodaj warzywa oraz wsyp sól. Na koniec odcedź warzywa i kości, odstaw bulion do wystygnięcia. Do bulionu możesz użyć do niego kurzych łapek, wieprzowych nóżek, kości wołowych za szpikiem, korpusów z kurczaka, ogonów wieprzowych lub innych chrząstek. Szklankę bulionu możesz pić codziennie. 

Jak przechowywać bulion kolagenowy?

Bulion kolagenowy możesz zużyć od razu, lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pamiętaj, że jeżeli chcesz podgrzać jedynie porcję wywaru, przelej go do mniejszego garnka, nie podgrzewaj całości. Świetną opcją będzie również zamrożenie bulionu, wystarczy przelać go do silikonowych pojemników na lód i włożyć do zamrażalnika. Bulion kolagenowy może być również świetną bazą do innych zup, na przykład jarzynowej, krupniku, czy kapuśniaku. 

Źródło: instagram.pl/ewaszabatin, fit.poradnikzdrowie.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe z makiem są niesamowicie wilgotne, świeże i orzeźwiające....

Odsłon: 1815

30 min
2
Ciasta Czekoladowe ciasto z truskawkami w 15 minut

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale do końca nie wiesz na co, proponujemy...

Odsłon: 36

15 min
0
Sałatki Duszona młoda kapusta

Duszona młoda kapusta to fantastyczna propozycja osobnej przekąski lub aromat...

Odsłon: 1635

30 min
2
15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9