Ewa_Gotuje

Must have wśród przypraw dla osób, które mają wysoki cholesterol i są na diecie. Jak działa zielony pieprz i jakie ma zastosowanie w kuchni?

Zielony pieprz to niedaleki kuzyn popularnej przyprawy, po którą sięgasz w swojej kuchni praktycznie każdego dnia. Może on poszczycić się całym spektrum właściwości leczniczych. Na co pomaga zielony pieprz i dlaczego warto go zacząć jeść? Dowiedz się tego z poniższego artykułu.

Dlaczego warto jeść zielony pieprz? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Pieprz zielony to niedojrzałe nasiona tradycyjnego czarnego pieprzu, jak wskazuje nazwa, charakteryzujące się zieloną barwą. Mają subtelny smak, dlatego można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, w tym do sosów, sałatek i zup. Dlaczego warto wdrożyć go do swojej diety już dziś? Poznaj wszystkie zalety i właściwości zielonego pieprzu

 Sprawdź także: Najlepsze sezonowe warzywo dla cukrzyka i na odchudzanie. Co przygotować z groszku cukrowego?

Zielony pieprz – skład i właściwości 

Jakie zalety ma spożywanie zielonego pieprzu? Skład i właściwości tego surowca są doprawdy interesujące. Niewiele osób ma świadomość, że pozyskuje się go z czarnego pieprzu. Okazuje się, że są to najzwyczajniej w świecie jego niedojrzałe ziarna. Aby uzyskały one swój charakterystyczny odcień poddaje się je kilku procesom, a mianowicie suszeniu na słońcu i liofilizacji. W efekcie przyprawa nabiera intensywnego aromatu. Wykazuje ona delikatną pikantność, dzięki czemu jest chętnie wybierana przez osoby o delikatnym podniebieniu. 

W ziarenkach zielonego pieprzu kryje się piperyna – alkaloid o prozdrowotnym działaniu na ludzki organizm. Co więcej, w ich wnętrzu znajdziesz cały wachlarz witamin z grupy B, a także witaminę K i takie minerały jak m.in. cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, wapń, sód i żelazo. Jego dodatkowym atutem jest spora zawartość witaminy C, która usprawnia pracę układu odpornościowego, wspierając codzienne zadania limfocytów. 

Jakie własności wykazuje zielony pieprz? Po pierwsze pozytywnie wpływa on na układ trawienny. Osoby, które na co dzień borykają się z łagodnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, powinny czym prędzej włączyć go do swojej diety. Ponadto specjaliści rekomendują go dla osób, które chciałyby zredukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – zielony pieprz zmniejsza poziom cholesterolu LDL, a co za tym idzie chroni przed udarem i zawałem serca.  

Wśród innych atutów zielonego pieprzu wymienia się jego dobroczynne oddziaływanie na metabolizm. Dzięki temu jest on chętnie wykorzystywany podczas diet redukcyjnych, ponieważ ułatwia pozbycie się nadprogramowych kilogramów. Włączając go do jadłospisu, można także liczyć na jego przeciwzapalne i antyseptyczne własności. Zawarta w nim piperyna zwiększa także przyswajalność innego związku, a mianowicie kurkuminy, którą znajdziesz w kurkumie. Razem tworzą one doskonałe lecznicze połączenie na szereg dolegliwości. 

Zielony pieprz przyjdzie ci z pomocą także podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Przyspiesza on zbijanie temperatury, a także przydaje się, gdy walczysz z bólami stawów, mięśni i głowy. Co ciekawe, posiada on również cechy wykrztuśne, które pozwolą ci zwalczyć uciążliwy kaszel.  

Oprócz powyższych właściwości warto pamiętać, że zielony pieprz jest źródłem naturalnych antyoksydantów, które redukują stres oksydacyjny. Jego regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, usprawnia procesy myślowe i chroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera. 

Kto powinien jeść zielony pieprz? 

Przyprawa ta będzie fantastyczną alternatywą dla jego podstawowej, czarnej wersji. Jeśli szukasz naturalnych substancji, które przyspieszą spalanie nadprogramowej tkanki tłuszczowej, sięgaj po niego jak najczęściej. Dodatkowo jest on polecany osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu – zarówno ogólnego, jak i LDL. Będzie on także odpowiednim dodatkiem do menu pacjentów cierpiących na zaburzenia metaboliczne, w tym cukrzycę typu 2 i insulinooporność. Jako że jego spożywanie stanowi wspaniałą profilaktykę chorób nowotworowych, jest on rekomendowany dla każdego, kto chciałby bardziej kompleksowo zadbać o swoją dietę. Co więcej, osoby, które lubią delikatnie pikantny posmak, z pewnością polubią subtelną ostrość, jaką oferuje zielony pieprz. 

Zielony pieprz – przeciwwskazania

Czy każdy może pozwolić sobie na włączenie do menu zielonego pieprzu? Przeciwwskazaniem do delektowania się tą przyprawą jest przede wszystkim nadwrażliwość zawarte w niej składniki. Co więcej, warto mieć na uwadze, że zawarta w nim piperyna może wchodzić w interakcje z zażywanymi medykamentami, zwiększając lub zmniejszając ich działanie. 

Kto jeszcze musi wystrzegać się zielonego pieprzu? Są to przede wszystkim pacjenci z przewlekłymi problemami trawiennymi, w tym refluksem i wrzodami żołądka, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Wystąpiła u ciebie reakcja alergiczna w postaci zaczerwienienia skóry, wysypki lub problemów z oddychaniem? W takiej sytuacji niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem i omów powyższe objawy – być może masz do czynienia z uczuleniem właśnie na ten surowiec. 

Jak przechowywać zielony pieprz? 

Podobnie jak inne rodzaje przypraw musi być on odpowiednio przechowywany, aby nie stracił swoich walorów smakowych. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w niewielki, szczelnie zamykany pojemnik ze szkła lub materiał, który posiada stosowne certyfikaty. Po otwarciu torebki z przyprawą przesyp ją do tak przygotowanego naczynia, zamknij i postaw w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu zielony pieprz zachowa swoją charakterystyczną delikatną pikanterię i nie utraci swojej świeżości. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ustawić go na kuchennym blacie, gdzie będziesz miał do niego swobodny dostęp. Jeśli twoja kuchnia jest bardzo małym pomieszczeniem, wystarczy, że włożysz go do którejś z szafek. 

Zielony pieprz – do czego stosować tę aromatyczną przyprawę? 

W jakich potrawach zastosowanie znajdzie zielony pieprz? Jest on na tyle uniwersalny, że łatwo wykorzystasz go w opcjach zarówno słodkich, jak i wytrawnych. 

Jeśli gustujesz w domowych mieszankach przypraw, wymieszaj go z ulubionymi ziołami, np. kolendrą, majerankiem, bazylią czy oregano. Tak przyrządzony miks doskonale sprawdzi się w zupach, sosach oraz sałatkach. 

Zielonym pieprzem zwieńczysz także domowe kanapki i zapiekanki. Możesz go używać nie tylko do dań mięsnych, ale także do wegetariańskich, wegańskich i tych na bazie ryb. Dosypuj go również do past jajecznych oraz surówek, np. z udziałem czerwonej cebuli, kapusty kiszonej i marchewki. Warto mieć także na uwadze, że zielony pieprz wyśmienicie komponuje się z kminkiem, dlatego można wykorzystać go podczas wypieku chleba. 

Nie przepadasz za czarnym pieprzem, ponieważ ma on zbyt ostry smak? W takim razie ten zielony będzie strzałem w dziesiątkę. Ze względu na swoją delikatność z pewnością przypadnie on także do gustu najmłodszym domownikom. 

 

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13