Ewa_Gotuje

Moneta w zamrażarce – zostaw przed wyjazdem

Wyjeżdżając na dłuższy czas z domu, nigdy nie możemy być pewni, co zastanie nas po powrocie. Jak zatroszczyć się o żywność podczas nieobecności w domu i co zrobić, żeby uchronić się przed zatruciem? Wykorzystajcie ten prosty trik!

Fot. 123RF/Picsel

Wakacje to sezon urlopów, wypoczynku i wyjazdów z rodziną. Przed opuszczeniem domu na dłuższy czas staramy się opróżnić lodówkę z zapasów. Często jednak nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkiego, co się w niej znajduje. Zostawiamy produkty z dłuższą datą przydatności do spożycia. Liczymy na to, że po powrocie produkty te będą nadawały się do zjedzenia. Nie mamy jednak pewności, czy w trakcie naszej nieobecności nie doszło np. do dłuższych przerw w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy żywność w naszej lodówce i zamrażarce nie uległa zepsuciu? Jest na to prosty sposób.

Włóż monetę do zamrażarki

Jeśli chcemy mieć gwarancję, że podczas wyjazdu jedzenie znajdujące się w naszej lodówce i zamrażalce pozostało w nienaruszonym stanie, wystarczy wykonać prosty test. Do jego przeprowadzenia będziemy potrzebowali trzech rzeczy: kubka lub plastikowego pojemnika, wody oraz monety.

Wystarczy napełnić pojemnik wodą do minimum połowy wysokości i włożyć go do zamrażalnika. Kiedy woda całkowicie zamarznie, na wierzch kładziemy monetę i to wszystko! Pojemnik z monetą zostawiamy w zamrażarce na okres naszego urlopu. Po powrocie wystarczy sprawdzić, czy moneta znajduje się na powierzchni lodu. Jeśli zauważymy, że zmieniła ona swoje położenie i została przykryta taflą lodu, będziemy mieli pewność, że lodówka przez pewien czas nie pracowała tak, jak należy. W trakcie przerwy w dostawie prądu lód zdążył się rozpuścić, a moneta powędrowała na dno pojemnika. W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie sprawdzić świeżość wszystkich produktów, tak aby nie doszło do zatrucia.   

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 160

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 80

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1204

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13