Sezon na truskawki

Moc natury na talerzu - konopne przepisy na jesień

Przepis na idealny jesienny wieczór? Koc, ulubiona książka lub serial i… pyszna przekąska albo gorący napój. Smakołyk dodający energii, a może deser na poprawę nastroju? Do jesiennych dań warto wkomponować produkty konopne, które idealnie sprawdzą się w walce z sezonową chandrą, a także dodadzą nowoczesnego twistu naszemu menu. Zawierają witaminy, kwasy tłuszczowe, białko oraz błonnik, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na zdrowie i odporność organizmu. Są przy tym bardzo smaczne i w dodatku na czasie! Jak zrobić jesienne pyszności z konopi w swojej własnej kuchni?

Fot. materiały prasowe

Krótkie dni i chłodna pogoda często sprawiają, że mamy gorszy nastrój i obniżoną odporność. W tym czasie warto zadbać o dietę wzbogaconą w witaminy i składniki, które wspomogą nasze zdrowie i samopoczucie. Do jesiennego menu można włączyć produkty konopne, takie jak olejek CBD, nasiona lub olej z konopi. Zawierają one składniki, które wzmacniają odporność, pomagają w redukcji stresu oraz poprawiają jakość snu. Produkty konopne można dodać do dań, przekąsek, a także do napojów i deserów. Szukasz przepisów? Przedstawiamy nasze propozycje!

Kolory polskiej jesieni - złote latte dyniowe z CBD

Dyniowa latte z roku na rok jest coraz bardziej popularna i staje się już jesiennym klasykiem. Mimo to stosunkowo nieznaną odsłoną tego napoju jest wersja z CBD, która przypadnie do gustu nie tylko prawdziwym jesieniarom! Napój jest pyszny i w dodatku prezentuje się niezwykle efektownie - swój złoty kolor zawdzięcza oczywiście przyprawom i dyni. Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste! - Przygotuj szklankę mleka lub napoju roślinnego, 50 ml espresso, 3 łyżki puree z dyni, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, szczyptę mielonego imbiru, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę miodu, odrobinę pieprzu oraz 2 lub 3 krople olejku CBD o stężeniu 5%. Świetnie się nada również olejek o stężeniu 1%, wówczas możesz dodać kilka kropel więcej. W rondelku zagotuj mleko, a pozostałe składniki zblenduj i powoli dolej do gotującego się mleka. Dokładnie mieszaj, aż całość się spieni, a na końcu wlej gorącą kawę. Ilość przypraw można dostosować do własnych upodobań. Taki napój pięknie pachnie i zjawiskowo wygląda! Jest nie tylko modny, ale też zdrowy i rozgrzewający - tłumaczy Izabela Wojciuk z HempKing. Wypicie złotego latte z olejkiem CBD poprawi nastrój i wzmocni naturalną odporność organizmu. Warto pamiętać też o tym, że CBD wpływa pozytywnie na układ naczyniowo-sercowy oraz reguluje zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wzmacnia także organizm, gdyż zawiera fitoskładniki i kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9.

Pesto z konopi, czyli dodatkowa energia na jesień

Bazyliowe pesto na jesień? Czemu nie! Możesz go użyć do wielu dań - podać z ulubionym makaronem, wykorzystać jako sos do pizzy lub jako pastę do kanapek. Pesto ma wiele odmian, ale warto poznać jego aromatyczną wersję z dodatkiem nasion konopi. Jak ją przygotować? - Potrzebne są 2 szklanki świeżych liści bazylii, ¼ szklanki nasion konopi, ¼ szklanki startego parmezanu, ząbek czosnku, 2-3 łyżki oleju konopnego i szczypta soli. Wszystkie składniki zblenduj i gotowe! Dania z dodatkiem pesto z nasionami konopi są zdrowe, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne! - przekonuje Izabela Wojciuk z firmy HempKing. Zawarty w pesto czosnek jest naturalnym antybiotykiem i wpływa na naszą odporność, która jest tak potrzebna jesienią i zimą. Nasiona konopi będą idealne dla tych, którzy lubią smak orzechów i słonecznika. Określa się je mianem superfoods, ponieważ są źródłem kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz witamin A, B1, B2, B3, B6, C i E.

Smakowity zapach w całym domu, czyli konopna tarta jabłkowa

Aromatyczne jabłka z cynamonem upieczone na kruchym spodzie z twistem w postaci dodatku nasion konopi to klasyczny deser w nowoczesnej wersji. Pachnące ciasto w chłodny wieczór to świetny sposób na walkę z sezonową chandrą. Ciasto jest efektowne, a zarazem łatwe w przygotowaniu. - Składniki na spód tarty to 150 g mąki orkiszowej, 50 g cukru kokosowego, 4 łyżki nasion konopi, 100 g margaryny, 2 łyżki jogurtu. Do nadzienia potrzebne będzie 500 g jabłek, 70 g ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu, 6 g żelatyny, 30 ml wody, 120 g jogurtu. Dodatkowo potrzebujesz 4 jabłek do dekoracji - mówi Izabela Wojciuk z firmy HempKing. - Składniki na spód połącz za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez godzinę, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę, dokładnie dociskając ciasto do brzegów. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż brzegi będą złociste. Nadzienie robi się bardzo łatwo! Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, posyp ksylitolem, cynamonem i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie należy je schłodzić i zmiksować z jogurtem. Żelatynę namocz w wodzie przez 10 minut, po czym podgrzej i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj ją do jabłek i także zmiksuj. Gotowy mus wlej do upieczonej formy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, a następnie udekoruj pozostałymi jabłkami - dodaje Izabela Wojciuk. Dosypanie nasion konopi do ciasta nada orzechowego posmaku i zaskoczy twoje kubki smakowe. Ten jeden składnik sprawi, że tradycyjna tarta jabłkowa zmieni się w nowoczesny deser, który w dodatku wspomaga chudnięcie. Dzieje się tak, ponieważ nasiona konopi zawierają dużo białka i błonnika, które zapewniają uczucie sytości na długo, przez co zmniejszają chęć podjadania innych przekąsek. Warto jednak pamiętać, że ta zasada zadziała tylko gdy zjesz niewielką ilość tarty!
W kuchni można stosować nie tylko olej CBD i nasiona, ale także białko i olej konopny. Można je wykorzystać w przygotowaniu m.in. zupy dyniowej, ciastek korzennych, a nawet pizzy! Na jesienne wieczory sprawdzi się też herbata z suszonych liści konopi, która rozgrzewa, uspokaja i wpływa na dobre samopoczucie.
Podane przepisy konopne to propozycje dla osób, które lubią szukać w kuchni nowych rozwiązań i cieszyć się gotowaniem. Są nie tylko smaczne, ale także wyglądają bardzo efektownie i niesamowicie pachną! Ponadto, produkty konopne warto dodawać do jesiennego menu także ze względu na właściwości prozdrowotne i odprężające. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, zadbać o zdrową dietę i przy okazji poprawić sobie nastrój, skorzystaj z przepisów ekspertki i ciesz się jesienią!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 907

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3