Miodownik królewski Jagody - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski.

Ciasto miodowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej

 

Krem budyniowy

  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka
  • 1 kostka masła (200 g)

 

Masa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

 

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

 

Nasączka

  • 3 kieliszki miodu pitnego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Ciasto miodowe
Zagnieść wszystkie składniki. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blachy (około 20 cm na 30 cm). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 10 minut.

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, wsypując stopniowo cukier. Po kolei dodawać żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 30 cm na 20 cm w 180°C przez około 20 minut. Wyjąć i rzucić na podłogę z wysokości metra.

Krem budyniowy
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym rozrobić budyń. Wlać do gotującego się mleka i ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na biały puch, dodać wystudzony budyń i dobrze utrzeć.

Masa orzechowa
Masło z cukrem i miodem gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę pogotować.

Nasączka
Wymieszać miód pitny, sok z cytryny oraz cukier puder.

Składanie ciasta
Miodowy placek posmarować dżemem. Wyłożyć połowę kremu budyniowego, na wierzch położyć nasączony biszkopt. Posmarować kremem, przykryć miodowym plackiem i posypać orzechami w miodzie.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1496

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 291

30 min
12
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 214

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5