Mięso w słoikach może stać nawet kilka lat. Jak to zrobić? Tego nikt wam nie powie

W domowej spiżarni oprócz domowych sałatek, ogórków kiszonych oraz słodkich dżemów i soków owocowych, warto znaleźć miejsce na mięso w słoikach. To prawdziwy rarytas, który doskonale sprawdzi się do kanapek, a na dodatek odpowiednio przechowywany może stać nawet kilka lat! Sprawdź, jak zrobić mięso do słoika, które będzie miało długi termin przydatności do spożycia.

Najlepszy patent na mięso do słoików | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Mięso do słoików to zdecydowanie kontrowersyjna potrawa. Jednym kojarzy się z PRL-owskimi mielonkami, z chęcią wymazaliby je z pamięci, inni natomiast uwielbiają domowe wędliny ze słoika, twierdząc, że są znacznie lepszą alternatywą niż konserwy sprzedawane w sklepach. Niewątpliwym plusem tego typu weków jest fakt, że przygotowane w prawidłowy sposób, mogą spędzić długie lata na półce w twojej piwnicy lub spiżarni. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić mięso do słoika, żeby długo stało.

Sprawdź także: Pierś z kurczaka na 5 sposobów – tajemnica tkwi w przyprawach. Jaki przyprawić pierś z kurczaka do smażenia?

Czy weki mięsne mają termin ważności?

W przypadku mięsnych weków często pojawiają się pewne obawy. Czy mogą one być przechowywane przez długi czas oraz, czy są bezpieczne dla zdrowia? Przede wszystkim ważne są tu warunki przechowywania, mięso w słoikach należy trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Istotne jest również to, aby użyć czystych i wyparzonych słoików.

W miarę możliwości skorzystaj także z ekologicznego mięsa, dobrej jakości, kupionego u pewnego źródła, np. w lokalnych sklepach mięsnych. To sprzedawane w dużych dyskontach, jest często gorszej jakości, a zwierzęta, z których pochodzi są słabo karmione, w porównaniu do zwierząt gospodarskich. Kupując mięso w popularnych supermarketach sprawdź, czy nie jest ono klejące oraz, czy nie posiada brzydkiego zapachu. 

Niezbędne jest również odpowiednie przygotowanie mięsa, przed włożeniem go do słoików, oraz użycie przypraw, które dodatkowo je zakonserwują. Mięso w słoikach poddaje się procesowi tyndalizacji, czyli kilkukrotnemu gotowaniu (pasteryzacji). Pierwszego dnia są to trzy godziny, drugiego dwie, a trzeciego trzy. Mięsne weki przygotowane z dobrej jakości produktów oraz przygotowywane zgodnie z powyższymi zaleceniami wytrzyma spokojnie kilka lat. Podczas gdy mięsne konserwy ze sklepów, w tym samym czasie mogą się popsuć i być niezdatne do spożycia. Dzieje się tak zw względu na zawarte w nich substancje chemiczne oraz złą jakość mięsa, z reguły do tego typu produktów duże firmy nie używają mięsa pierwszej świeżości.

Jak zrobić mięso do słoika, żeby długo stało?

Do przygotowania mięsa do słoików, będziesz potrzebować następujących składników: pół kilograma łopatki, pół kilograma podgardla, pół kilograma boczku, pół kilograma karkówki, osiem ząbków czosnku, cztery liście laurowe, sześć ziaren ziela angielskiego, sporą  łyżeczkę majeranku, dwie łyżki soli oraz pół łyżeczki pierzu. 

Zacznij od umycia i osuszenia mięsa, następnie pokrój je w mniejsze kawałki, najlepiej kostkę (ok. dwa cm). Czosnek obierz i pokrój w plasterki.  Pokrojone mięso przełóż do miski, wsyp sól, pieprzu, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe oraz dodaj plasterki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin w chłodne miejsce. Mięso przełóż do wyparzonych słoików, wlej do każdego z nich ok. cztery łyżki przegotowanej wody. Zakręć pokrywki i wstaw do garnka. Zalej go wodą. Następnie całość gotuj przez trzy godziny na małym ogniu, drugiego dnia dwie godziny, a trzeciego jedną. 

Źródło: youtube.com/Kobieta z zachodu, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
60 min
1
Zupy Zupa z cukinią

Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...

Odsłon: 26

60 min
1
15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

4
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9