Ewa_Gotuje

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę

Przygotowywanie przetworów to świetny sposób, aby zabezpieczyć się np. przed brakiem świeżych owoców czy warzyw podczas zimy. Gotowe słoiki sprawdzą się również na obiad, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Czy słyszałeś jednak o apokaliptycznych mięsnych słoikach, które mogą przetrwać nawet 25 lat? Sprawdź jak wykonać weki do zadań specjalnych, które podbijają internet.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Mięsne słoiki, które potrafią przetrwać w spiżarni lub piwnicy nawet 25 lat? Chociaż do apokaliptycznych wizji lepiej podchodzić z dużą rezerwą, warto zapoznać się z przepisem, który przedstawiła kulinarna tiktokerka. Z kilku prostych składników można przygotować mięsne weki, które będą doskonale smakować ze świeżym pieczywem. Jak zrobić apokaliptyczne, mięsne słoiki? Co znajduje się w przetworach, które mają szansę przetrwać tyle lat?

Sprawdź także: GIS apeluje! Robisz przetwory? Uważaj, bo te błędy prowadzą do poważnych zatruć

Apokaliptyczne mięsne słoiki – skąd wziął się przepis?

Czy słyszałeś kiedyś o apokaliptycznym mięsie ze słoików Adolfa Kudlińskiego? Przepis ten postanowiła przypomnieć na swoim Tik-Toku kulinarna twórczyni, która swoje dania publikuje za pośrednictwem mediów społecznościowych. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto przybliżyć sylwetkę Adolfa Kudlińskiego, czyli najsłynniejszego polskiego preppersa.

Kim są preppersi? Nazwa pochodzi z języka angielskiego, oznacza osoby, które przygotowują się do potencjalnej sytuacji kryzysowej, kataklizmu czy apokalipsy. Zakres czynności, jakie wykonują,  obejmuje zarówno przygotowani schronu, jak i zebranie odpowiednich zapasów żywności i niezbędnych przedmiotów. Preppersi przygotowują się także pod kątem niezbędnych umiejętności survivalowych, które mogą przydać się podczas klęsk żywiołowych, konfliktów militarnych, a nawet wybuchów nuklearnych.

Adolf Kudliński to niewątpliwie postać kontrowersyjna. Przez lata przystosowywał swój dom znajdujący się we wsi Orzechówka na wszelkie sytuacje kryzysowe, konflikty militarne, a nawet wybuchy bomby atomowej. Słynny preppers przygotowany był zarówno pod kątem dostępu do wody, hodowli zwierząt, jak i własnego przydomowego szpitala. Dbał również o zgromadzenie odpowiedniej ilości zapasów, przygotowywał domowe weki, które jak sam mówił, przetrwać mogły nawet do 25 lat.

Mięsne słoiki na 25 lat – przepis

Jak zrobić mięsne słoiki na 25 lat? Pomimo tego, że weki mają być zdatne do spożycia przez niemal ćwierć wieku, ich przygotowanie wcale nie jest bardzo trudne. Nie znajdziesz w nich również żadnych wymyślnych składników. Kluczem długiego terminu przydatności do spożycia jest odpowiednie zabezpieczenie słoików – powinny być one sterylne, wieczka warto natomiast przetrzeć spirytusem, a na koniec poddane procesowi tyndalizacji.

Weki przechodzą proces tyndalizacji, czyli pasteryzacji frakcjonowanej. Sposób konserwacji jedzenia, który polega na dwu- lub trzykrotnej pasteryzacji. W przepisie na mięsne słoiki na 25 lat zaleca się, aby pasteryzować słoiki przez trzy godziny pierwszego dnia, dwie drugiego oraz jedną godzinę trzeciego. Odstęp pomiędzy kolejnymi pasteryzacjami powinien trwać dobę. Aby mieć pewność, że słoiki są bezpieczne, sprawdź, czy mają zassane wieczka.

Składniki

  • 4,5 kilograma karkówki
  • 4,5 kilograma łopatki  
  • 2 kilogramy mielonej łopatki
  • 0,5 kilograma słoniny
  • Sól
  • Majeranek
  • Suszony lubczyk
  • Mielony jałowiec
  • Czosnek granulowany

Osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokrój w około dwucentymetrową kostkę, przełóż do dużej miski. Następnie dodaj resztę: zmieloną słoninę, mieloną łopatkę i sól. Na każdy kilogram mięsa przypada łyżka soli niejodowanej kłodawskiej (w tym przypadku 11 łyżek). Tak przygotowaną masę należy odstawić do lodówki na noc.

Przez ten czas mięso puści wodę, którą następnego dnia trzeba odlać. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj – majeranek, czosnek i lubczyk wsyp na oko, suszony jałowej wsyp w ilości pół łyżeczki, na każdy kilogram mięsa (5,5 łyżeczki). Miskę zakryj folią i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso przełóż do wyparzonych słoików, do trzech czwartych wysokości, dokładnie dociskając. Zakręć słoiki, uprzednio przecierając wieczka spirytusem.

Przeprowadź proces tyndalizacji, czyli pasteryzuj słoiki przez trzy godziny, gotując je w wodzie. Następnego dnia pasteryzacja powinna wynosić dwie godziny, a trzeciego godzinę. Słoiki z mięsem na 25 lat odstaw w chłodne miejsce.

Oczywiście pomimo tego, że słoiki docelowo przeznaczone są na sytuacje kryzysowe, możesz wykorzystać je również podczas wycieczek w plener, obozowania pod namiotem, lub wówczas kiedy zapomnisz pójść na zakupy, a lodówka będzie świecić pustkami. Takie mięso świetnie będzie smakować ze świeżym chlebem, ogórkiem kiszonym, czy musztardą.

Zobacz także:

Wystarczą trzy dziennie, żebyś już po tygodniu poczuła różnicę »

Zapomniany hit na odporność. Poprawia też pracę mózgu, wzrok, skórę i kości »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 142

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 73

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1105

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13