Sezon na truskawki

Melasa - co warto o niej wiedzieć?

Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje.

Fot. 123RF/Picsel

Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych producenci są nadzwyczaj hojni.

Niestety, spożywanie go w dużych ilościach wpływa fatalnie na stan naszego zdrowia. Naukowcy udowodnili, że cukier powoduje problemy z otyłością oraz próchnicą. Dodatkowo, jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Co gorsza, nasz organizm bardzo łatwo uzależnia się od cukru, dlatego też zrezygnowanie ze słodkich posiłków jest takie trudne. Na szczęście w sklepach coraz częściej możemy znaleźć różnego rodzaju zamienniki białego cukru, które choć równie słodkie, są zdecydowanie zdrowsze. Jednym z nich jest melasa.

Melasa to ciemny i bardzo gęsty syrop, który jest efektem ubocznym produkcji cukru. W procesie rafinacji powstają śnieżnobiałe kryształki o znikomej wartości odżywczej oraz ciemna melasa, którą przez długi czas traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, iż był to błąd, gdyż to właśnie w tym niepozornym syropie znajdziemy najwięcej witamin oraz minerałów.
Warto wiedzieć, że im melasa jaśniejsza, tym jest ona słodsza i bardziej kaloryczna. Jeśli więc skrupulatnie liczycie kalorie, zdecydujcie się na zakup czarnej melasy.

1. Domowa czekolada

Fot. Kuchniakolorublond na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Brownie z kokosem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Duński chleb żytni

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Wątróbka w melasie

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Potrawka z wieprzowiną

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Sałatka pasterska

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 28

30 min
0
Desery Truskawkowe tiramisu

Kochani, właśnie rozpoczął się sezon na truskawki, ceny z dnia na dzień malej...

Odsłon: 11540

15 min
13
Ciasta Truskawkowa Dama

Sezon truskawkowy rozpoczęty, więc aromatyczne ciasto z truskawkami. Subtelne...

Odsłon: 1744

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

3
Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

159
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0