Ewa_Gotuje

Mazurek wielkanocny na 15 sposobów

Jedna z najpiękniejszych, jadalnych ozdób świątecznego stołu. Zachwyca smakiem i wyglądem, a jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby nam się wydawać. Poznajcie przepisy naszych użytkowników i dowiedzcie się, jak tym słodkim akcentem umilić tegoroczne świętowanie swoim najbliższym.

Fot. 123RF/Picsel

Mazurek jest uważany za symbol Wielkanocy, który żegna okres Wielkiego Postu i rozpoczyna czas radowania się ze zmartwychwstania Pana Jezusa. W dawnych czasach stanowił nagrodę dla osób, które przez 40 dni żyły we wstrzemięźliwości, powstrzymując się od zabaw, spożywania pokarmów mięsnych i alkoholu.

Jakie ciasta możemy zakwalifikować do miana mazurka wielkanocnego?

Tradycyjne wypieki noszące tę nazwę zwykle nie przekraczają wysokości czterech centymetrów. Podstawę najczęściej stanowi kruche ciasto. Spód przykrywany jest różnego rodzaju słodkimi kremami, konfiturami bądź czekoladą. Dawniej do zrobienia mazurka wykorzystywano masę makową lub migdałową, do której dodawano kawałki orzechów oraz suszonych owoców. Obecnie rodzaj słodkiego wypełnienia ciasta zależy wyłącznie od inwencji gospodyni. Na wierzchu obowiązkowo musi się znaleźć dekoracja z motywem wielkanocnym. Wzór, jaki zagości na mazurku, zależy wyłącznie od umiejętności i pomysłowości osoby przygotowującej ten wypiek.

Reklama

Skąd pochodzi i jaka jest jego historia?

Mimo iż mazurek ten nosi tradycyjną polską nazwę, przywędrował do nas z innego kraju. Jego historia sięga XVII wieku. Pierwsze tego typu ciasta przygotowywano na terenach dzisiejszej Turcji. Dlaczego przyjęły one nazwę mazurka? Historia głosi, że przysmak ten najlepiej przyjął się na terenie Mazur. Według starego przysłowia: „Mazur woli zabrać człowieka, aniżeli złamać post".

Od czego zacząć przygotowywanie mazurka?

Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego przepisu. Jeśli planujecie upiec go po raz pierwszy lub macie ochotę wypróbować nową recepturę na ten słodki deser - skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.

 

1. Mazurek różano-kajmakowy

Fot. maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Mazurek z czekoladą

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Mazurek migdałowy z konfiturą morelową

Fot. Catha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wegański mazurek orzechowo-czekoladowy

Fot. KORAL na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Mazurek serowy z mango

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Mazurek czekoladowy z wiśniami

Fot. wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mazurek kokosowo-wiśniowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Mazurek z czerwoną pomarańczą

Fot. helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Mazurek z makiem i bakaliami

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Mazurek z kremem z awokado, malinami i bezami

Fot. helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

14. Mazurek z dżemem z porzeczki i bezą na winie

Fot. rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

15. Mazurek marcepanowy

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
60 min
4

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13