Masło jest twarde? Żaden problem, zastosuj trik ze słoikiem

O poranku w pośpiechu przygotowujesz kanapki do szkoły lub pracy, jednak okazuje się, że masło wyciągnięte z lodówki, jest twarde jak składa? Okazuje się, że w internecie również na taką ewentualność można znaleźć niezawodny trik. Sprawdź, jak wykorzystać słoik do szybkiego "ocieplenia" masła.

Co zrobić, kiedy masło jest twarde? | Fot.123RF/Picsel

Świeży, chrupiący chleb z prawdziwym masłem to jedno z ulubionych połączeń smakowych Polaków. Co ciekawe, chociaż wiele osób obawia się masła na kanapkach, w niewielkich ilościach może znaleźć miejsce również w zdrowej diecie. Znajduje się w nim spora ilość witamin, między innymi witamina A, D i E. Witaminy te wpływają ma mocne kości i zęby, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo witamina A wpływa również na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Oczywiście warto pamiętać, że masło jest kaloryczne, dlatego nie należy z nim przesadzać. Wiemy już, że masła nie trzeba się bać, co, jednak jeśli śpieszymy się z przygotowaniem kanapek lub potrzebujemy miękkiego masła do ciasta, a to, które mamy w lodówce jest twarde jak kamień. Aby szybko zmiękło, wystarczy, że użyjesz... słoika. 

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Ocieplenie masła – szybki trik 

Do zmiękczenia masła wystarczy szklane naczynie, np. słoik oraz gorąca woda. Możesz również posłużyć się także zwykłą szklanką miską lub szklanką. Wystarczy nalać do naczynia wrzącą wodę, a następnie chwilę odczekać, aby się rozgrzało. Kolejnym krokiem będzie wylanie wrzątku (możesz wykorzystać go do zalania herbaty), natomiast gorącym naczyniem nakryj kawałek masła położony np. na talerzyku. Po paru minutach będzie miękkie i gotowe do posmarowania nim kanapki. 

@bankietowka.pl Zdarza Ci się zapomnieć, żeby wyciągnąć wcześniej masło z lodówki? Ten trik będzie bardzo przydatny w takich sytuacjach 👍#bankietówka #bankietowka #lifehacka #kuchennetriki #trikikuchenne #miekkiemaslo ♬ Spring Garden - Will Hawkins

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
60 min
1
Zupy Zupa z cukinią

Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...

Odsłon: 26

60 min
1
15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

4
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9