Sezon na truskawki

Martin Gimenez Castro nowym sous chefem w „Hell’s Kitchen”

Argentyński mistrz kuchni Martin Gimenez Castro dołączył do programu „Hell’s Kitchen” jako sous chef. Jego zadaniem jest m.in. pomoc w koordynacji prac uczestników najbardziej smakowitego i najostrzejszego show w Polsce. Ósma edycja „Hell's Kitchen” od 1 marca w środę o godz. 21:00 w Polsacie.

Martin Gimenez Castro - nowy sous chef w "Hell's Kitchen" / Fot. Krystian Szczęsny

Martin Gimenez Castro to szef kuchni, właściciel dwóch topowych restauracji w Warszawie i pierwszy polski „Top Chef”. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martiną i Mią, które często gotują razem z tatą.

Choć jego kulinarne doświadczenie jest ogromne, w roli sous chefa pojawi się po raz pierwszy!  

- Jako sous chef w Hell’s Kitchen przede wszystkim chcę jak najwięcej wiedzy przekazać uczestnikom i podzielić się swoim doświadczeniem. Nie chodzi przecież o to, by komuś udowodnić, że wiem lepiej, ale żeby uczestnicy jak najwięcej skorzystali z tego programu. Żeby wydali kolację i żeby goście restauracji Hell’s Kitchen byli zadowoleni i żeby im to, co dostaną na talerzu smakowało. To jest nasz cel. Jako szef kuchni, szef restauracji, chcę uczestników jak najwięcej nauczy .

Będzie to również jego pierwsza kulinarna współpraca z Mateuszem Gesslerem.

- Mieliśmy okazję poznać się na planie Top Chef parę lat temu, znamy się oczywiście w środowisku, w którym Mateusz ma bardzo wysoką pozycję. Nigdy jednak nie gotowaliśmy razem. Na planie okazało się, że świetnie się rozumiemy, bo obaj mamy duże doświadczenie, wiemy jak pracować z kucharzami i szanujemy się jako profesjonaliści. Oczywiście miewamy odmienne zdania, metody czy techniki pracy, ale to jest bardzo inspirujące! Non stop trwa wymiana doświadczeń. Atmosfera w Hell’s Kitchen jest mega profesjonalna i jestem przekonany, że będziemy w kontakcie po programie - na pewno będziemy coś robić razem.

Martin zdradził również, jakie według niego cechy powinien mieć zwycięzca „Hell’s Kitchen” i przyszły szef kuchni.

Zwycięzca Hell’s Kitchen przede wszystkim powinien chcieć się uczyć, być otwarty na przyjmowanie wiedzy. Po drugie powinien tę wiedzę umieć stosować w praktyce. Niezmiernie ważna jest również odporność na stres – bycie kucharzem, to nieustająca walka z czasem i przy tym wciąż trzeba gotować perfekcyjnie, smacznie i zadbać o gości.

Zwycięzca Hell’s Kitchen powinien być wojownikiem, który nie da się zjeść przez stres! Szukamy takiego kucharza, który odważnie będzie zdobywał wiedzę i się doskonalił.

Jest takie jedno słowo ważne dla uczestników programu i w ogóle kucharzy – pokora. Każdy szef powinien wymagać od siebie codziennie najwyższych standardów. Kuchnia świata jest ogromna, jest w niej tyle do zrobienia, do posmakowania, do poznania. Jeśli kucharz uważa, że jest najlepszy, to jest jego koniec. Wszyscy wielcy szefowie kuchni, którzy mają gwiazdki Michelin, wspaniałe osiągnięcia, mają świadomość, że zawsze można coś zrobić lepiej i że zawsze znajdzie się ktoś, kto może lepiej gotować.

Pokora w tym zawodzie, to słowo-klucz.

Doświadczony szef kuchni wygrał pierwszą polską edycję programu „Top Chef” w 2013 roku. Do dziś pamięta emocje, jakie mu towarzyszyły w tym dniu.

- Do tej pory zwycięstwo pierwszej polskiej edycji Top Chef wspominam jako absolutnie wyjątkowe wydarzenie w moim życiu. Startując do programu, w ogóle nie myślałem o zwycięstwie – chciałam tylko pokazać, jak gotuję. Gdy usłyszałem werdykt, nie wierzyłem, że to dzieje się naprawdę. Dopiero w następnych dniach dotarło do mnie, że wygrałem Top Chef! Legendarny program, który oglądałem całe dorosłe życie w Stanach… Nagle zostałem pierwszym polskim Top Chefem! Minęło 10 lat, a ja wciąż jestem mega dumny z tego tytułu. Z dnia na dzień moje życie się zmieniło, stałem się znany… ale ja nie zapominam, że jestem kucharzem. Tytuł Top Chef zobowiązuje. Codziennie, każdym daniem,  które wychodzi spod mojej ręki, muszę to potwierdzić.

W koordynacji prac w „Hell’s Kitchen” Mateuszowi Gesslerowi oprócz Martina będzie pomagał mistrz gotowania z 30-letnim doświadczeniem, znany widzom z poprzedniej edycji: Robert Kondziela.

Ósma edycja „Hell's Kitchen” od 1 marca w każdą środę o godz. 21:00 w Polsacie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 74

60 min
1
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 59

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2