Ewa_Gotuje

Mało znane patenty na usuwanie nadmiaru soli ze śledzi. Jak długo moczyć śledzie, by nie straciły smaku?

Zbliża się Boże Narodzenie i Sylwester, a co za tym idzie w wielu domach gospodynie będą przygotowywać różne dania ze śledzi. Zanim jednak rozpoczniesz przyrządzanie świątecznych frykasów, trzeba pozbyć się z nich nadmiaru soli. Tu pojawia się pytanie, w czym i jak długo moczyć śledzie? W poniższym artykule znajdziesz najlepsze patenty, które pomogą ci złagodzić smak ryby.

Sposoby na usuwanie nadmiaru soli ze śledzi | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Śledź to bardzo zdrowa ryba, jest dobrym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie śledzi będzie korzystnie dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, wspierają pracę serca oraz pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ryba ta jest bogata w witaminę A, D oraz i E, dzięki czemu korzystnie wpływa na kondycję skóry, pomaga dbać o prawidłowy wzrok, chroniąc oczy przed chorobami, a także wzmacnia kości i zęby. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, które pozytywnie oddziałują na układ nerwowy. Zanim jednak zabierzesz się za pałaszowanie śledzi, należy je odpowiednio przygotować, czyli usunąć z nich nadmiar soli. Podpowiemy ci, jak to zrobić. 

Sprawdź także: Jego mięso jest chude, jędrne i nie ma ości, mimo to omijamy go w sklepie. Jak przyrządzić grenadiera?

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi?

Najpopularniejszą metodą na usunięcie nadmiaru soli ze śledzi jest moczenie ich w wodzie lub mleku. Nadadzą się tu również inne przetwory mleczne, na przykład maślanka, kefir, czy jogurt. Dodatkowo fermentowany nabiał sprawi, że mięso będzie bardziej delikatne. Na początku rybę należy opłukać, a następnie włożyć ją do wody lub mleka, w międzyczasie kilka razy wymieszać całość. Dobrym patentem, który pozytywnie wpłynie na smak ryby jest dodanie do wody odrobiny octu, na przykład jabłkowego. Pomoże to zmiękczyć mięso. Warto pamiętać, że najlepiej moczyć śledzie w zamykanym pojemnik, a następnie umieścić go w zimnym miejscu. 

Co ciekawe śledzie można moczyć również w mocnej czarnej herbacie, do której dodamy cukier. Należy jednak pamiętać, aby była ona przestudzona, najlepiej nada się ta w temperaturze pokojowej. Ekspresową metodą na pozbycie się soli ze śledzi będzie zanurzanie ich na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie płukanie pod zimną, bieżącą wodą. Odpowiednio wymoczone śledzie będzie można przygotować w śmietanie, jabłkach, cebuli, podać je pod pierzynką, po tatarsku, japońsku lub w oleju. 

Jak długo moczyć śledzie?

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, wszystko zależy bowiem od tego, jak bardzo nasolona została ryba. Podaje się, że wystarczą dwie do trzech godzin, według innych ekspertów może być to nawet cała noc. W przypadku moczenia śledzi w wodzie, warto wymieniać ją co kilka godzin. Należy jednak pamiętać, że długie moczenie ryby może pozbawić ją smaku. Najdłużej powinny moczyć się całe solone śledzie, dla tzw. matiasów, czyli płatów śledziowych, czas ten będzie krótszy. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13