Sezon na truskawki

Maliny - zdrowia cud

Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać?

Maliny nie tylko kuszą zapachem, kształtem i smakiem, ale są też bardzo zdrowe.

Na czym polega sekret malin - czy faktycznie ich sok leczy przeziębienie? Tak! Maliny to naturalna aspiryna, zawierają bowiem salicylany, które działają tak, jak aspiryna czy polopiryna. Herbata z sokiem malinowym lub sam sok malinowy, pomoże nam się rozgrzać, wypocić i zwalczyć przeziębienie. Najlepiej oczywiście sięgnąć po sok malinowy domowej roboty, który wcale nie jest trudny w przygotowaniu, a wiadomo, że to co naturalne - jest najlepsze!

 

By zrobić domowy sok z malin wystarczy ułozyć owoce w dużym słoju każdą warstwę zasypując cukrem, a następnie odstawić przykryte ściereczką na kilka dni. Na kilogram malin potrzebujemy kilogram cukru, z czego uzyskamy ponad litr soku.

 

Oprócz salicylanów maliny zawierają mnóstwo witaminy C. Warto sięgnąć po nie właśnie teraz, gdy są świeże, prosto z krzaczka i zadbać o swoją odporność na jesień. Garnuszek świeżych owoców pokrywa dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C.

 

W malinach znajdziemy także witaminy z grupy B - czyli dobrą na serce B1, wspomagająca funkcjonowanie układu nerwowego B1 oraz ważny dla przyszłych mam kwas foliowy, czyli B9. Przy okazji warto zauważyć, że obecna w malinach witamina B6 łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.

 

Po maliny powinny sięgnąć osoby mające skłonności do anemii. Żelazo, które znajdziemy w malinach, jest łatwo przyswajalne, a to ze względu na omawianą już witaminę C i kwas foliowy. Tak samo sprawa ma się z magnezem - jest on lepiej przyswajalny, gdy spożywamy go z B6, a maliny zawierają i jedno, i drugie. Dodatkowo w malinach znajdziemy potas oraz wapń.

 

Co ciekawe maliny są niskokaloryczne. W 100 gramach owoców znajduje się jedynie 4,7 kcal i jednocześnie aż 6,7 gramów błonnika. Warto więc włączyć je do letnich kuracji odchudzających. Co więcej zadbają nie tylko o naszą linię ale i piękny, młody wygląd, a to dzięki antyoksydantom, które spowalniają starzenie się komórek. Dodatkowo wygładzają skórę.

 

Właściwości zdrowotne mają nie tylko owoce malin, ale także liście, wykorzystywane szeroko w ziołolecznictwie. Jednak, jako że sezon w pełni skupmy się na owocach. Co zrobić z malin?

 

30 kuszących przepisów na maliny w darmowej książce kucharskiej. Kliknij!

 

Więcej o owocach leśnych w temacie specjalnym. Kliknij!

 

Proste przepisy na ciasta bez pieczenia. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 126

60 min
2
Desery Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...

Odsłon: 85

30 min
1
30 min
3
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

1
Informacje Sok z młodego owsa – witaminowa bomba. Oczyszcza, wzmacnia i uspokaja. Zrób najlepszy sok w sezonie

Wiosna to czas, gdy natura budzi się do życia, oferując nam bogactwo świeżych i odżywczych składników. Wśród nich znajduje się młody owies, który m...

2