Mają w sobie cukry proste, pokłady żelaza i potasu. Zjedz dwie, wstąpią w ciebie moce na cały dzień

Najczęściej jemy te świeże i to latem, gdy są najsłodsze. Tymczasem mało kto wie, jak jeść suszone figi. Owoce dostarczają organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Dowiedz się, na co są dobre suszone figi i co z nich zrobić, żeby pysznie smakowały.

Na co są dobre suszone figi? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak dużo wiesz o suszonych figach? To owoce, które możesz jeść przez cały rok, tym bardziej że zapewnią organizmowi potrzebną energię i cenną dawkę minerałów. Odkryj, co dokładnie się w nich kryje i ile możesz ich zjeść dziennie. 

Sprawdź także: Staropolska zupa na maślance. Zapomniany przepis naszych przodków

Na co są dobre suszone figi?

Wartości odżywcze suszonych fig są naprawdę bogate. Owoce kryją w sobie węglowodany (ok. 64 g w 100 g fig) i błonnik pokarmowy (9,8 g w 100 g fig). Są także skarbnicą witamin (w tym A, C, E, K i tych z grupy B) oraz źródłem minerałów (m.in. potasu, wapnia, magnezu, fosforu czy żelaza). Suszone figi zawierają też polifenole, czyli silne antyoksydanty. Wszystkie te składniki odżywcze mają wpływ na nasze zdrowie.

Co ciekawe, zarówno świeże, jak i suszone figi cechują się średnim indeksem glikemicznym. Poziom IG wynosi 55 w przypadku świeżych owoców i 62 w przypadku owoców suszonych. To sprawia, że mogą je jeść cukrzycy

Jakie są właściwości suszonych fig? Ich spożywanie dodaje energii. Witaminy z grupy B oraz miedź stymulują układ nerwowy do pracy, eliminując oznaki zmęczenia i bezsenność. Potas reguluje ciśnienie krwi, a żelazo stymuluje proces krwiotwórczy. Dodatkowo wapń odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi oraz mocne kości i zęby

Na co jeszcze są dobre suszone figi? Dzięki witaminom zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i poprawiają wygląd skóry. Obecność błonnika pokarmowego w składzie wspiera perystaltykę jelit, procesy trawienne i hamuje apetyt. Antyoksydanty z kolei opóźniają procesy starzenia się organizmu i przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworów, miażdżycy czy zawałów serca.

Ile dziennie można zjeść suszonych fig?

Trzeba pamiętać, że suszone figi są kaloryczne. 100 gramów owoców to ok. 250 kcal. Właśnie ze względu na dużą dawką kalorii, ale też wysoką zawartość błonnika pokarmowego, nie wolno z nimi przesadzić (aby nie rozstroić układu pokarmowego). Ile dziennie można zjeść suszonych fig? Optymalną porcją będzie od dwóch do trzech sztuk w ciągu doby.

Nie wszyscy jednak mogą sięgać nawet po taką liczbę owoców. Kto nie powinien jeść suszonych fig? Ostrożność muszą oczywiście zachować diabetycy - choć owoce mają średni indeks glikemiczny, to wciąż są źródłem dużej dawki węglowodanów. Z podobnej przyczyny nie są to produkty spożywcze wskazane dla osób otyłych i z nadwagą. Nie pomogą w zredukowaniu wagi. Należy się też powstrzymać od włączania ich do diety w przypadku biegunki lub zaostrzenia dolegliwości przy dnie moczanowej i chorobie zapalnej przewodu pokarmowego.

Jak jeść suszone figi?

Nie należysz do osób, które nie powinny jeść suszonych fig? W takim razie dowiedz się, jak je jeść. Suszone figi mogą śmiało być słodkim deserem jako samodzielna przekąska. Gdy napadnie cię ochota na słodycze, sięgnij po dwie sztuki, które hamują apetyt i świetnie sycą.

Nie wiesz, z czym łączyć suszone figi? Świetnie sprawdzą się wkrojone do owsianki, sałatki, a nawet położone na kanapkę. Są częstym zamiennikiem rodzynek, m.in. jako słodki dodatek dań warzywno-mięsnych. Możesz wykorzystać je do sosów do mięs lub przy warzywnych mieszankach.

Co zrobić z suszonych fig? Bezpieczną opcją są oczywiście wypieki. Wykorzystaj je do muffinek, ciast, a nawet pucharków lodowych. Poniżej znajdziesz pyszny przepis na sałatkę z owocami w roli głównej:

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi

 Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi Zobacz przepis

Sałatka z wędzonym tofu, suszonymi figami i jajami przepiórczymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, schroniskobukowina.pl, semco.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
wszystkie
7

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5