Letnie upały a nawodnienie organizmu. Co pić?

Wakacje to czas upałów. Wraz z rosnącą temperaturą, rośnie prawdopodobieństwo odwodnienia. W jaki sposób powinniśmy zadbać o nasze odpowiednie nawodnienie w lecie?

Fot. 123RF/Picsel

Gdy na zewnątrz temperatury oscylują w okolicach 30 stopni, coraz częściej sięgamy po różne napoje. Niestety, nie zawsze nasz wybór jest dobry dla naszego zdrowia. Co powinniśmy pić w czasie upałów?

Drogocenna woda

Naszym pierwszym wyborem w lecie są zimne napoje. To one przynoszą nam ochłodę i dają chwilę ulgi, gdy za oknem skwar. Po które z nich powinniśmy sięgać?

Pierwszym naszym wyborem powinna być woda, która doskonale nas nawadnia. Tak jak wszystkich innych płynów, nie należy spożywać jej w dużych ilościach na raz, a raczej sączyć przez cały dzień. W wyjątkowo upalne dni, gdy nasze pragnienie jest znacznie zwiększone, nie powinniśmy sięgać po wodę wysokozmineralizowaną, zwłaszcza jeśli mamy problemy z nerkami lub wysokim ciśnieniem.

Najlepszym sięgnąć po przefiltrowaną woda z kranu lub wodę źródlaną. Można nalać ją do dzbanka, dodać kilka plasterków cytryny i liści mięty. Wówczas napój zyska orzeźwiający smak. Musimy pamiętać, że woda powinna być tylko lekko schłodzona. Zbyt zimny napój może podrażnić gardło i prowadzić do przeziębienia.

Inne zimne napoje

Latem równie chętnie co po wodę sięgamy po soki, nektary, napoje gazowane i izotoniczne. Niestety, nie zawsze ten wybór jest dla nas dobry.

Gotowe napoje, które możemy kupić w sklepie, zawierają ogromne ilości cukru, substancji słodzących i szkodliwych dodatków. Nawet świeżo wyciskane soki w nadmiarze nie są dobrym rozwiązaniem. Spożywane w zbyt dużych ilościach są prawdziwą bombą kaloryczną, a w dodatku zawierają naturalne cukry znajdujące się w świeżych owocach i warzywach.

Napoje izotoniczne i gazowane są jednym z najgorszych wyborów. Ilość szkodliwych substancji konserwujących, barwników i aromatów, jaka znajduje się w tych napojach sprawia, że picie w ich nadmiarze może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego lepiej powinniśmy sięgać po bardziej naturalne metody nawodnienia.

Zobacz też: Picie wody, a odchudzanie. Na co zwracać uwagę?

Gorące napoje

Paradoksalnie, bardzo dobrym sposobem na ochłodzenie się jest picie gorących napojów, takich jak kawa czy herbata. Picie gorącej, zielonej herbaty w połączeniu z orzeźwiającą miętą jest jedną z arabskich metod radzenia sobie z wysokimi temperaturami. Aby była zdrowa, nie powinniśmy jej dodatkowo dosładzać.

Musimy także pamiętać, że nadmiar herbaty również nie jest dobry. Wysoka zawartość teiny może powodować pobudzenie i ma właściwości wysuszające jamę ustną. Przez to nie tylko nie ugasimy swojego pragnienia, ale wręcz będziemy chcieli pić coraz więcej. Mimo tego warto w ciągu dnia spożywać niewielkie ilości herbaty, ponieważ pomogą nam uporać się z wysokimi temperaturami.

Najlepszy wybór

Po jaki napój w takim razie powinniśmy sięgać w czasie wakacyjnych upałów? Najlepszym wyborem będzie lekko schłodzona, dobrze przefiltrowana woda, pita przez cały dzień, małymi łyczkami. Zamiast soku czy kolorowych zimnych napojów lepiej sięgnąć po jakiś owoc, który jednocześnie zaspokoi nasz głód i pragnienie.

Aby ulżyć sobie w upałach możemy również wypić filiżankę zielonej herbaty z dodatkiem mięty, która orzeźwi nas i sprawi, że będziemy mieli lepszą tolerancję na uporczywe wysokie temperatury.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
30 min
5
30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9