Sezon na truskawki

Leśna słodycz Anny - przepis z "Bake Off..."

W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na dwupiętrowy tort.

Migdałowy biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
10 łyżek płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowa masa
75 dag masła
4 jaja
8-9 łyżek cukru
10-15 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Kakaowy biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Śmietanowa masa
200 ml śmietany 30%
2 serki mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki żelatyny

Złożenie
¾ szklanki naparu z czarnej herbaty
2 łyżki likieru migdałowego
2 cytryny do nasączenia
domowy dżem wiśniowy
około 2 kg białej masy cukrowej
200 g zielonej masy cukrowej
50 g błękitnej masy cukrowej
żółty barwnik
zielony barwnik
brązowy barwnik

Migdałowy biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.

Czekoladowa masa
Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Czekoladę rozpuścić. Do utartej masy dodać przestudzone ubite jaja, czekoladę i spirytus.

Kakaowy biszkopt
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, na koniec dodać olej. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.

Śmietanowa masa
Śmietanę ubić na puch, porcjami dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Złożenie
Biszkopty przekroić na trzy części. Jasny nasączyć wymieszaną herbatą z likierem migdałowym, ciemny wodą z cytryną. Na jasne blaty nałożyć dżem oraz czekoladową masę, natomiast na ciemne - dżem i masę śmietanową. Tort schłodzić i obłożyć masą cukrową. Pomalować i udekorować według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 2085

15 min
24
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 54

15 min
2
15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7