Ewa_Gotuje

Lepsza od żuru i barszczu białego. Ania Starmach zdradziła przepis na genialną zupę!

Po długim okresie jesienno-zimowym powoli zaczynamy rozglądać się za pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Wiele osób ma również ochotę na zmiany w codziennym menu. Doskonałą propozycją na obiad z powiewem wiosny będzie zupa chrzanowa Ani Starmach. Sprawdź, jak ją zrobić.

Fot.123RF/Picsel/fot. Artur BARBAROWSKI/East News

Ania Starmach to kucharka, autorka wielu książek kulinarnych, która szerszej publiczności dała się poznać, jako jurorka w takich programach, jak MasterChef i MasterChef Junior. Swój talent kulinarny miała okazję rozwijać podczas kursu w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Chociaż, jak wielokrotnie powtarzała, jej specjalnością i słabością jest przygotowywanie, jak i próbowanie wszelakich deserów, na swojej stronie dzieli się także przepisami na wytrawne smakołyki. Dziś przyjrzymy się bliżej pomysłowi na wyraziste danie obiadowe, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Sprawdź, jak przygotować zupę chrzanową Ani Starmach.

Sprawdź także: Najlepszy śledź według Andrzeja Polana. Sekretem jeden składnik

Zupa chrzanowa Ani Starmach – przepis

Przepis na zupę chrzanową bazuje na dużej ilości świeżych warzyw. Pysznej, kremowej konsystencji nadaje jej śmietanka kremówka, natomiast dodatek wędzonego, chrupiącego boczku doskonale podkreśli smak dania. Na koniec warto dodać ugotowane jajko, dzięki czemu w prosty sposób skomponujesz pyszny, pełnowartościowy posiłek. Przygotuj: dwa litry wody, dwa pory, dwie pietruszki (korzenie), dwa ziemniaki, dwie cebule, pół selera, 200 ml śmietanki kremówki, 200 g wędzonego boczku, łyżeczkę majeranku, ząbek czosnku, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, cztery ziarna czarnego pieprzu, cztery łyżki tartego chrzanu, sól i pieprz. A także jedno gotowane jajko, do każdej porcji zupy.

Gotowanie zacznij od umycia, obrania i pokrojenia wszystkich warzyw. Następnie boczek pokrój w plastry lub kostkę, następnie podsmaż go na patelni, tak by stał się chrupiący. Gotowy boczek odłóż na osoby talerz. Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) oraz ząbek czosnku wrzuć na patelnię, na której znajduje się tłuszcz z boczku, podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotuj całość przez minimum pół godziny, warzywa muszą stać się miękkie. Po tym czasie wyciągnij ziele angielskie i liść laurowy, dodaj z ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez 20 minut, po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj tarty chrzan oraz śmietankę, ponownie użyj blendera. Wlej zupę na talerze, udekoruj dwoma połówkami jajka oraz chrupiącym boczkiem.

Zobacz także:

Zwykle trafia do zlewu. To błąd! Zamocz w niej śledzie, a zachwycą smakiem »

Przekąski na ostatki: Zjedz śledzia, by uniknąć bolesnych konsekwencji »

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13