Laskowe - na słodko

Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w...

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy w czekoladzie
Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów

laskowych, które szybko przypadły do gustu mieszkańcom Turynu. Nazwa gianduia pochodzi od imienia postaci z komedii dell'arte przedstawiającej typowego mieszkańca Piemontu - poczciwego wieśniaka ze skłonnością do wina, smacznego jedzenia i pięknych dziewcząt.

Obecnie czekoladki o nazwie gianduotti stanowią jeden z typowych przysmaków włoskiego Piemontu. Są także znane i lubiane poza Italią.
W kawie i bezach

Orzechy laskowe świetnie komponują się też z kawą.  Łagodzą lekko gorycz i nadają przyjemny aromat nawet kawie kiepskiej jakości. W Stanach Zjednoczonych coraz większą popularnością cieszy się masło z orzechów laskowych, które jest mniej kaloryczne od masła z orzechów ziemnych, a równie smaczne i pożywne. Również Francuzi upodobali sobie smak tych orzechów - beza upieczona z ich dodatkiem to składnik słynnego francuskiego deseru o nazwie dacquoise.
Nie tylko dla dorosłych

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, którą możemy spotkać w lasach liściastych czy na górskich stokach. Badania dowiodły, że te orzechy zbierano już 9 tysięcy lat temu w Szkocji. Dla Celtów stanowiły one koncentrat mądrości, a dziś zaleca się je osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i zestresowanym. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, magnez, fosfor, żelazo, wapń i błonnik.
Orzechy laskowe dodaje się do jogurtów czy słodkich twarożków. Lekko uprażone mogą stanowić dodatek do sałatki, a panierowanie ulubionych mięs i ryb w mielonych orzechach to świetny sposób ich przyrządzania. Mielonych orzechów laskowych używa się tez często w wypiekach, w zastępstwie mąki, dzięki czemu ciasta mają intensywny smak i aromat. A nade wszystko warto chrupać orzechy laskowe solo, bo to smaczna i zdrowa przekąska!

Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!


Na długie życie - fistaszki. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
9
15 min
3
Śniadania Puszysty omlet serowy

Przygotowałam na dzisiejsze śniadanie omlet serowy. Omlet puszysty i bardzo s...

Odsłon: 375

15 min
7
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9