Sezon na truskawki

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? Oto lista przeciwwskazań

Gotowane ziemniaki to zdrowy i pożywny dodatek do obiadu. Niestety nie każdy może spożywać je w dużych ilościach. Jakie właściwości mają gotowane ziemniaki i kto nie powinien ich jeść? Przedstawiamy skutki uboczne jedzenia gotowanych ziemniaków. Podpowiadamy również, czym można je zastąpić.

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości mają gotowane ziemniaki?

Ziemniak w prawie 75 proc. składa się z wody. Jest niskokaloryczny i zawiera skrobię, dzięki czemu dla wielu osób może stać się głównym produktem węglowodanowym w diecie. Warzywo to jest również bogatym źródłem składników odżywczych, m.in.: potasu, magnezu, fosforu, miedzi, cynku, siarki, czy żelaza. Z każdym kęsem dostarcza nam sporej dawki witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A czy PP.

Na 100 g gotowanych ziemniaków przypada około 75 kcal, w tym:

  • 18 g węglowodanów,
  • 1,8 g białka,
  • 1,5 g błonnika,
  • 0,1 g tłuszczy.

Powyższe właściwości gotowanych ziemniaków czynią je jednym z najzdrowszych dodatków do mięs czy sałatek. Regularne spożywanie produktu wspomaga utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ogranicza też wchłanianie złego cholesterolu.

Co więcej, pozytywnie wpływa na kurczliwość mięśni, termoregulację, czy przewodnictwo nerwowe. Pozwala pozbyć się zaparć, reguluje pracę mózgu i poprawia odporność organizmu. Pozytywny jest również wpływ jedzenia ziemniaków na stan cery, paznokci czy włosów.

Kto nie powinien jeść gotowanych ziemniaków?

Pomimo tylu atutów ziemniaki nie są one zalecane osobom zmagającym się z alergiami pokarmowymi na białka roślinne. Po zjedzeniu mogą spowodować u nich złe samopoczucie na czele z problemami gastrycznymi. Nie jest tajemnicą, że ziemniaki powodują wzdęcia, a w dużych ilościach również mdłości i biegunki.

Skutki uboczne jedzenia gotowanych ziemniaków

Z uwagi na sporą zawartość skrobi, pod wpływem obróbki termicznej mogą również przyczyniać się do wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku. Nie powinny przesadzać z nimi zmagające się z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością.

Po zjedzeniu ziemniaków poziom cukru szybko rośnie i gwałtownie spada. Możemy odczuwać napady głodu, które często kończą się podjadaniem pomiędzy posiłkami. Stąd zaś niedaleka droga do nadwagi.

Czym zastąpić gotowane ziemniaki?

Czym zastąpić gotowane ziemniaki, gdy nie możemy, lub nie chcemy ich jeść? Najpopularniejsze możliwości to:

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 914

60 min
3
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 18

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3