Sezon na truskawki

Księżna Diana kochała ten polski obiad. Zobacz, jak go zrobić

Polacy uwielbiają sycące i rozgrzewające obiady. Nic dziwnego, że chętnie sięgają po różnego rodzaju zapiekanki i faszerowane warzywa. Ich miłośniczką była też księżna Walii. Dowiedz się, jakie było ulubione danie księżnej Diany.

Fot. EAST NEWS / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Wraz z emisją najnowszego, piątego sezonu serialu „The Crown", opowiadającego o historii brytyjskiej rodziny królewskiej, ponownie wzrosło zainteresowanie księżną Dianą. To wokół jej postaci koncentruje się jeden z wątków produkcji. 

Diana Frances Spencer, znana też jako Lady Diana lub Diana, księżna Walii, urodziła się w 1961 roku w Wielkiej Brytanii. W 1980 roku stała się osobą publiczną jako potencjalna kandydatka na żonę następcy tronu - Karola. W 1981 roku para wzięła ślub, a Diana stała się oficjalną członkinią brytyjskiej rodziny królewskiej. W związku pojawiła się dwójka synów - obecny sukcesor William i książę Harry. Sielanka małżeńska nie trwała jednak zbyt długo - Diana i Karol rozwiedli się w 1996 roku. Zmarła w wypadku samochodowym w 1997 roku. 

Media od zawsze interesowały się jej burzliwym życiem miłosnym i rodzinnym. Była jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych członkiń brytyjskiej rodziny królewskiej. Oprócz działalności charytatywnej interesowała się też modą. A jaka była jej relacja z kuchnią?

Sprawdź także: Ulubiona sałatka księżnej Kate. Jeden z jej składników nazywany jest „roślinną viagrą"

Dieta księżnej Diany

Księżna Diana, w wyniku stresu związanego z pełnieniem odpowiedzialnej funkcji w brytyjskiej rodzinie królewskiej oraz stresów rodzinnych, cierpiała na anoreksję i bulimię. To zaburzenia odżywiania, które księżna całkowicie zwalczyła dopiero po rozwodzie z królem Karolem III.

Pierwsza choroba objawia się długotrwałą głodówką i niechęcią do spożywania posiłków, a w konsekwencji - wycieńczeniem organizmu. Bulimia z kolei, zwana inaczej żarłocznością psychiczną, to zaburzenie polegające na pochłanianiu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie, a następnie - najczęściej w wyniku wstydu - ich zwracaniu. 

Księżna Walii, mimo tych chorób, starała się trzymać dietę. Jej ulubionym posiłkiem był lunch. Kucharz Lady Diany - Darren McGrady - wskazał, że lubiła ona przede wszystkim warzywa, m.in. papryki, bakłażana, kabaczki czy cebulę. W jej jadłospisie pojawiała się też mozzarella, a z wędlin i mięs - bekon, pasztet, ryby, drób. Unikała czerwonego mięsa. Najczęściej wybierała potrawy lekkostrawne i niskokaloryczne. Miała jednak słabość do czekolady i puddingu maślanego. 

Ulubiona potrawa Lady Diany

Jedną z ulubionych potraw Lady Diany były faszerowane papryki. Ten obiad jest równie popularny wśród wielu Polaków, którzy doceniają to, że wspaniale syci i przemyca wiele wartościowych składników spożywczych. Kucharz księżnej łączył w tym daniu wszystkie jej ulubione produkty - warzywa, mozzarellę i aromatyczne przyprawy. Jak sam twierdził, Diana Spencer prosiła o faszerowane papryki nawet kilka razy w tygodniu. Gdy McGrady przygotowywał potrawę, księżna Walii lubiła przesiadywać i rozmawiać z nim. 

Jak zrobić ulubioną potrawę księżnej Diany?

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Przygotuj następujące produkty:

Składniki

  • 4 średniej wielkości czerwone papryki,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki pokrojonej cebuli,
  • szklanka drobno pokrojonych pieczarek,
  • pokrojona w kostkę cukinia,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 2 pokrojone w większą kostkę pomidory,
  • szklanka ryżu (ugotowanego al dente, schłodzonego),
  • pół szklanki wody,
  • 1/2 kostki rosołowej (warzywna lub drobiowa),
  • 4 plastry wędzonego boczku (podsmażone i posiekane),
  • łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii,
  • 120 g sera mozzarella (pokrojonego w kostkę),
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Umyj papryki i każdej odetnij wierzchołek. Oczyść dokładnie wnętrze i skrop odrobinę oliwą. Postaw pionowo na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Piecz przez 25 minut i wyjmij z piekarnika, żeby ostygły.

Rozpocznij przygotowanie nadzienia. Oliwę wlej na patelnię, rozgrzej dobrze naczynie i dodaj przygotowane: cebulę, pieczarki, cukinię. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Mieszaj i podsmażaj do zarumienienia. Następnie dodaj pomidory, ugotowany ryż, kostkę bulionową i gotuj na małym ogniu przez kolejne pięć minut. Po tym czasie dorzuć jeszcze bekon, bazylię i mozzarellę. Wymieszaj wszystko dokładnie i odczekaj, aż trochę ostygnie.

Farszem wypełnij ostrożnie upieczone papryki, a ich górę posyp obficie startym parmezanem. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, aż do rozpuszczenia się sera i podgrzania dania. Serwuj na ciepło. 



Zobacz także:

Taką jajecznicę jadła królowa Elżbieta II. Szef kuchni ujawnia przepis »

Tak jada księżna Kate. Oto 8 zasad, które stosuje od lat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Chłodnik z ogórków gruntowych

Dzisiaj coś na upalne dni. Przygotowałam chłodnik z ogórków gruntowych rzodki...

Odsłon: 114

30 min
9
>60 min
1
Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 373

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

151
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0