Ewa_Gotuje

Krótka historia mojito

Od trunku korsarzy, po elegancki koktajl goszczący na salonach świata – jak powstało mojito? Kto je wymyślił, kto spopularyzował i kto pijał? I wreszcie – jak poprawnie wymawiać jego nazwę?

Fot. 123RF/Picsel

Zacznijmy od końca - mojito to nazwa latynoska, w związku z czym głoskę „j" wymawiamy jako „h". Poprawnie, przy barze, zamawiamy mo-hi-to, a nie, jak to czasem się zdarza, mo-dżaj-to. A etymologia? Wbrew popularnym wyobrażeniom nie ma nic wspólnego z moskitem. Językoznawcy stawiają na mojo, czyli kubańską przyprawę z limonki lub na hiszpańskie mojadito, czy mojado odnoszące się do wilgoci, sugerujące gwarancję orzeźwienia.


Mojito jest flagowym koktajlem kubańskim, ale jego korzenie sięgają złotej ery piractwa. Legenda głosi, że pierwowzorem mojito jest El Draque - opatentowany w połowie XIX wieku, a nawiązujący do alkoholowego napitku podawanego na łodziach słynnego korsarza Francisa Drake'a. Legenda głosi, że to Richard Drake skomponował pierwszy koktajl na bazie aguardietne, wody ognistej z cukru trzcinowego - czyli nieoczyszczonego rumu, z dodatkiem limonek oraz cukru.


Pierwsze koktajle podawano jako lekarstwo na dyzenterię oraz szkorbut, a skorzystano z mądrości Indian zamieszkujących okolicę Hawany. Gdy aguardiente okazała się skuteczna, zaczęto się nią raczyć dla przyjemności, a na cześć kapitana Francisa Drake'a nazwano koktajl El Draque - czyli smok.


Smok zawitał do Hawany, choć może już tam gościł wcześniej pijany przez niewolników, a w połowie XIX wieku, za sprawą firmy Bacardi i wydestylowania czystego rumu, powstało mojito.

 

Receptura na mojito pojawiła się po raz pierwszy w Podręczniku Barowym Sloppy Joe's w 1931. W 1942 Angel Martinez otworzył słynną La Bodeguita del Medio, gdzie podawano mojito, które podbiło całą Hawanę. To o tym lokalu Hemingway mawiał, że mojito tylko w Bodeguicie (a Daiquiri - w Key West). Inni sławni bywalcy Bodeguity to Brigitte Bardot oraz Nat King Cole. Za sprawą sław, wieść o mojito przekroczyła granice Kuby, dopłynęła do USA i podbiła cały świat.

 

W czym tkwi sekret dobrego mojito?
Składniki:
1 ½ limonki
12 listków mięty pieprzowej
2 łyżki brązowego cukru
65 ml białego rumu
woda gazowana do pełna

 

Mojito przyrządzamy w wysokiej, najlepiej uprzednio schłodzonej szklance. Rwiemy liście mięty, wrzucamy na dno, zasypujemy cukrem, dodajemy kroplę wody mineralnej i pokrojone w ćwiartki limonki. Ugniatamy tłuczkiem barmańskim, aż do pełnego rozpuszczenia cukru oraz uwolnienia aromatu z mięty.

 

Dodajemy rum oraz lód i uzupełniamy wodą mineralną. Mieszamy, dekorujemy gałązką mięty i plastrami limonki. Podajemy ze słomką. Salud!

 

Inne pomysły na mojito? Kliknij!

Więcej koktajlowych inspiracji w darmowej książce kucharskiej. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13