Sezon na truskawki

Królewskie śniadanie

Chińskie przysłowie - „Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – bez względu na porę roku i klimat zawsze będzie aktualne. To, co zjemy o poranku znacząco wpłynie na cały nasz dzień. Oto pomysł na to, jak zdrowo osłodzić sobie życie.

Po co śniadanie?/Fot.123.RF

Ile kultur, tradycji, babcinych sekretnych przepisów tyle pomysłów na to, od czego rozpocząć dzień. Większość z teorii związanych ze zdrowym żywieniem jest zgodnych co do tego, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ponoć najlepiej zasiąść do niego między godziną 7:00 a 9:00. Dzięki poprawnej żywieniowej praktyce obudzimy nasz organizm i system trawienny. Taki zdrowy zastrzyk energetyczny pozwoli nam prawidłowo funkcjonować przez cały dzień.

Na talerzu

Ważna jest kompozycja i dobór składników, aby stworzyć zbilansowany i zharmonizowany posiłek, który nie tylko dobrze wpłynie na nasze zdrowie, ale również poprawi samopoczucie. Po przebudzeniu warto wypić szklankę gorącej wody, która korzystnie działa na system trawienny i pomaga przyspieszyć usuwanie nadmiaru płynów z ciała. Możemy urozmaicić sobie ten napój dodając odrobinę soku z cytryny i miodu.

Po takim wstępie czas na śniadanie. W zależności od pory roku będzie się ono trochę różniło. W jesienno-zimowym okresie warto postawić na ciepłe, energetyczne śniadania, które dodatkowo nas rozgrzeją.

Entuzjaści chińskiej medycyny polecają wszelkiego rodzaju gorące zupy. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie zjeść o poranku talerza pomidorowej z ryżem, możecie przygotować na ciepło np. owsiankę, kaszę jaglaną, czy własnoręcznie skomponowane musli. Najbardziej wartościowe są śniadania składające się ze zbóż lub płatków zbożowych, do których można dodać owoce, dżem czy różnego rodzaju lekko prażone pestki. Po takim posiłku długo będziemy czuli uczucie sytości i przyjemne wewnętrzne ciepło.

 

Pobierz e-booka Najlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie pdf. Kliknij!

Pobierz e-booka Najlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie epub. Kliknij!

AdvertisementNajlepsze śniadania z dżemem Łowicz w formacie mobi

 

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Słodkie co nieco

Nie wszystko co słodkie jest dla nas niekorzystne. Oczywiście, powinniśmy się wystrzegać zjadania typowych słodyczy na śniadanie, jak: batoniki, kremy czekoladowe czy słodkie desery, w których przeważają cukry, niezdrowe tłuszcze i puste kalorie. Te elementy nie tylko nie dodają nam zdrowej energii, ale dodatkowo przyczyniają się do powstania różnego rodzaju chorób. Zamiast tych produktów warto do słodkiego śniadania dodać wspominane wcześniej ulubione owoce. Jeśli nie mamy pod ręką świeżych sezonowych pyszności, zawsze możemy je zastąpić ich suszoną wersją lub dobrej jakości dżemem, który w słodki sposób zwieńczy nasze królewskie danie.

Przykładem może być śniadanie z królową wszystkich kasz - kaszą jaglaną i dżemem. Na wrzącą wodę zmieszaną z mlekiem migdałowym lub krowim wrzucamy kaszę jaglaną wraz z suszonymi owocami oraz masłem. Dodajemy szczyptę soli, kardamonu oraz odrobinę tartej gałki muszkatołowej i imbiru. Następnie przez 20 minut gotujemy wszystko pod przykrywką na małym ogniu, aż kasza stanie się miękka. Na talerzu dodajemy ulubiony dżem owocowy. Jego słodka nuta zmieszana z delikatnym smakiem kaszy jaglanej od samego rana wprawi każdego w dobry nastrój.

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA. Kliknij!

Jaki jest twój pomysł na śniadanie? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne KurczakBurger

KurczakBurger to popularna niegdyś kanapka jednej z sieci fast food. Wyjątkow...

Odsłon: 725

60 min
5
30 min
7
Sałatki Prosta sałatka grillowa

Sałatki grillowe powinny być proste, łatwe do zrobienia i błyskawiczne. Urozm...

Odsłon: 149

15 min
5
Dania główne Szaszłyki z karkówki

Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...

Odsłon: 151

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7